Četvrtak, 18. travnja 2024.

PRVI DAN PROLJEĆA Ljubitelji sunca i topline, vaše vrijeme dolazi!

Ponedjeljak je dan proljetnog ili, točnije rečeno, ožujskog ekvinocija ili ravnodnevnice. Točnije je tako jer na južnoj Zemljinoj polutki danas počinje jesen. Prema zakonitostima nebeske mehanike Sunce će u 11:29 po našem vremenu prijeći nebeski ekvator i počet će se uspinjati prema Rakovoj obratnici, odnosno solsticiju, odnosno ljetu.

Zima iza nas nije bila osobito snježna niti uopće vlažna – zemlja je suha, a putevi prašnjavi – ali bila je hladna, posebno siječanj koji je u cijeloj unutrašnjosti Hrvatske bio hladniji od višegodišnjeg prosjeka (1961. – 1990). Njoj je sada došao kraj, a proljeće koje nam danas i astronomski službeno dolazi na vrata stiže nam u sasvim prikladnom stilu. Tjedan pred nama donosi nam dosta sunca i visoke temperature koje se ponegdje mogu približiti, pa i prijeći, 20 Celzijevih stupnjeva. Ima na vidiku i nešto malo kišice, ali – pa proljeće je.

Ponedjeljak će biti pretežno sunčan, tu i tamo možda uz nešto malo bezopasne naoblake. Neće puhati nikakav značajniji vjetar, tek lahor promjenjiva smjera. Temperatura će poslijepodne doći do 19 ili čak i 20 stupnjeva.

Utorak će također biti većinom sunčan uz malo prolazne naoblake. Zapuhat će slab povjetarac južnih smjerova, a moglo bi biti i još toplije nego u ponedjeljak: ujutro oko 8 do 10, poslijepodne do 20, pa i malo više stupnjeva.

Srijeda bi mogla biti malo oblačnija, a poslijepodne samo ponegdje može pasti malo kišice u vidu kakvog lokalnog pljuščića. I dalje će biti toplo.

Od četvrtka do subote čeka nas djelomično do pretežno sunčano vrijeme uz slične temperature, a oko nedjelje je moguće naoblačenje s kišom. To bi ponegdje mogli biti i grmljavinski pljuskovi, no još uvijek je predaleko za precizniju prognozu.

Proljeće nam je tu i trajat će sve do 21. lipnja kada u 6:24 počinje ljeto.

Za one koji žele znati više

Uzrok izmjene godišnjih doba je činjenica da je Zemljina os rotacije nagnuta za 23,4° u odnosu na ravninu u kojoj kruži oko Sunca. Pojednostavljeno rečeno, Zemlja oko Sunca kruži kao zvrk koji je lagano nagnut na jednu stranu. Zbog toga su u različitim dijelovima godine Zemljina sjeverna i južna polutka različito osvijetljene: ljeti je sjeverna polutka nagnuta prema Suncu, a zimi južna.

Gledano sa Zemlje, to godišnje gibanje možemo primijetiti po različitoj kutnoj visini Sunca nad obzorom. Zimi je nisko, a ljeti visoko na nebu. Na dane ekvinocija, Sunčeve zrake padaju okomito na Zemljin ekvator i podjednako obasjavaju i sjevernu i južnu polutku. Sunce se potom prividno giba prema sjeveru i donosi ljeto sjevernoj, a zimu južnoj polutki. Na Rakovoj obratnici (23,4° sjeverno) zastaje – što zovemo solsticij ili suncostaj, početak ljeta – a zatim se vraća, ponovno prelazi ekvator na rujanski ekvinocij i tone sve do Jarčeve obratnice (23,4° južno) što nam označava početak zime.

zatvori