Petak, 29. ožujka 2024.

VOZAČI, POZOR Policija je pripremila novu vikend-akciju, evo što će kontrolirati

Alkohol je i dalje jedan od najvećih problema u prometu i jedan od glavnih uzroka događanja prometnih nesreća, stoga će Postaja prometne policije Koprivnica i ovoga vikenda pojačano paziti na vozače i eventualnu prisutnost alkohola u organizmu.

U prva dva mjeseca ove godine na prometnicama u Koprivnici i okolici dogodilo se 49 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala, dvije su osobe teško, a njih 18 lakše ozlijeđeno. Najčešće stanje vozača sudionika ovih prometnih nesreća bila je vožnja pod utjecajem alkohola, ističu iz policije. Udio alkoholiziranih sudionika prometnih nesreća čini 9,8 posto ukupnog broja sudionika. Mladi vozači sudjelovali su u 16,3 posto ukupnog broja prometnih nesreća.

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu, povećala razina sigurnosti prometa na cestama i smanjio udio alkohola kod sudionika prometnih nesreća, poglavito mladih vozača, Postaja prometne policije Koprivnica večeras će, u noći s petka na subotu, provesti preventivno-represivnu akciju usmjerenu na nadzor alkoholiziranosti vozača i nadzor mladih vozača.

Dodajmo tome i da policija tijekom cijelog ovog tjedna pojačano nadzire korištenje sigurnosnog pojasa. Naime, od 160 osoba koliko ih je sudjelovalo u ovogodišnjim prometnim nesrećama, njih 119 ili 74 posto koristilo je sigurnosni pojas. Također, od 2.121 prometnog prekršaja koliko ih je policija sankcionirala u prva dva mjeseca ove godine, 218 se odnosilo na nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepravilan prijevoz djece u vozilima.

Stoga policija zaključno s nedjeljom pojačano pazi na to koristite li sigurnosni pojas, kako prevozite djecu u automobilu, jesu li svi putnici vezani i sl. Za podsjetiti je da su sve osobe u motornom vozilu (vozač, suvozač i svi putnici) dužni za vrijeme vožnje koristiti postojeće sigurnosne pojaseve. Djeca niža od 150 cm u vozilima se ne smiju prevoziti ukoliko nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koji trebaju biti pričvršćeni u vozilu sukladno uputi proizvođača, pri čemu se djecu nižu od 135 cm ne smije prevoziti na prednjim sjedalima u vozilu. Djeca u sigurnosnim sjedalicama/postolju trebaju biti vezana sigurnosnim pojasom sjedalice ili vozila.

zatvori