Četvrtak, 25. travnja 2024.

Od čega umiru Podravci i Prigorci i što je još alarmantnije od toga

Svaki drugi od infarkta, svaki peti od zloćudnog tumora ili ciroze jetre.

Članovi Županijske skupštine na svom su posljednjem radnom zasjedanju imali prilike čuti i izvješće o radu podravsko-prigorskih mrtvozornika.

Podnijela ga je predsjednica Povjerenstva za nadzor nad radom mrtvozornika na području Koprivničko-križevačke županije, koprivnička patologinja, znanstveni suradnik, doc. prim. dr. sc. Elizabeta Horvatić, dr. med. Žamoru i nezainteresiranošću članova Županijske skupštine usprkos, dr. Horvatić ipak je javnost upozorila na alarmantne podatke:

— U koprivničkoj bolnici prošle je godine umrlo 654 bolesnika, obducirano ih je 157. Uz bolničke, Djelatnost za patologiju obavila je i 15 vanjskih te 23 sudske obdukcije. To je sve zajedno porast za 28% u odnosu na 2015. godinu. A prema očevidnicima mrtvozornika, lani su u našoj županiji obavljena 954 pregleda umrlih izvan zdravstvene ustanove. Tako se dolazi do podatka da je lani u Koprivničko-križevačkoj županiji umrlo 1.654 žitelja.

Doktorica Horvatić je usporedila podatke o umrlima i rođenima u Podravini i Prigorju:

— Prema podacima Matičnog ureda, ukupan broj rođenih u 2016. godini iznosio je 865. To ukazuje da se nastavlja višegodišnji trend bez prirodnog obnavljanja stanovništva. Evidentno je to iz vitalnog indeksa koji iznosi 53-oje rođenih na 100 umrlih. To vrlo jasno govori o poražavajućoj demografskoj strukturi, odnosno o depopulaciji naše županije u kojoj prednjače Legrad, Virje i Hlebine. Nešto su malo bolji Križevci i Đurđevac. Ako kao digresiju tome pridodamo da se lani iz naše županije iselilo 375 mladih osoba, podaci su više nego alarmantni.

Prema raspoloživim podacima, naša županija očito ne odstupa od državnih trendova, kaže dr. Horvatić:

— U Republici Hrvatskoj lani je umrlo 56.000 ljudi, što je oko 5.000 više nego 2015. Istovremeno je rođeno 1.770 djece manje nego ikad prije. Za ilustraciju, to je 80 školskih razreda manje.

Elizabeta Horvatić. Snimio Marko Posavec.

Doktorica Horvatić dala si je truda i pripremila podatke o najčešćim uzrocima smrti Podravaca i Prigoraca:

— U Hrvatskoj godišnje umre 14.000 ljudi od karcinoma. Po učestalosti tumorskih bolesti, Hrvatska je druga u Europi. Prema podacima Djelatnosti za patologiju koprivničke Opće bolnice, vodeći uzroci smrti u našoj županiji su bolesti cirkulacijskog sustava, infarkt srca i infarkt mozga, od čega umire svaka druga osoba. Svaka peta osoba umire od zloćudnih tumora ili ciroze jetre.

A prema statističkim podacima, žene su otpornije od muškaraca, kaže dr. Horvatić:

— U Hrvatskoj umire više muškaraca nego žena. Prosječna razlika u trajanju života je oko 7 godina, slično je i u našoj županiji. Prosječno trajanje života za žene je skoro 80 godina, za muškarce oko 73 godine. Što se pak tiče nasilnih smrti u našoj županiji, najčešći uzroci su prometne nesreće, samoubojstvo vješanjem, rijetko trovanjem i u manjem omjeru ubojstva.

Snimio Marko Posavec (arhiva).

Prihvatimo li činjenicu da je smrt sastavni dio života, onda nam ova tema ne bi trebala biti mučna. No, mučninu bi nam trebali uzrokovati podaci koje je istakla dr. Horvatić. Kao ovdašnja patologinja, upozorila je na sve lošiju demografsku sliku našega područja, što će svoje prave učinke pokazati tek u godinama koje dolaze. Tako se pridružila mnogim stručnjacima koji također upozoravaju na porazne demografske pokazatelje, za koje još nitko, osobito političari, nije našao rješenje.

I ako jest utjeha, Podravci i Prigorci, prema ocjeni dr. Horvatić, mogu biti zadovoljni radom svojih mrtvozornika. Lani su korektno i kvalitetno odradili svoj posao, o čemu su sastavljali korektne očevidnike.

Recimo i da je za rad mrtvozorničke službe u županijskom proračunu lani bilo osigurano 356.500 kuna. Od toga su za nabavku uredskog materijala, poput očevidnika, dozvola za ukop, dozvola za kremiranje, popratnica za prijevoz i obdukciju utrošene 3.283 kune.

zatvori