Petak, 29. ožujka 2024.

Maja Hleb skrenula pažnju na procese u koprivničkoj bolnici, prozvani Mato Devčić joj odgovorio

Ponukana izjavama ravnatelja koprivničke Bolnice “Dr. Tomislav Bardek”, predsjednica Uprave koprivničkog Komunalca Maja Hleb skrenula je pažnju javnosti na, kako kaže, nekoliko bitnih činjenica u vezi poslovanja bolnice u proteklom razdoblju.

Našla se, naime, prozvanom zbog izjava aktualnog ravnatelja Mate Devčića o procesima i rezultatima koje je bolnica postigla ili nije u mandatu prošle uprave. Naime, Maja Hleb je bila predsjednica Sanacijskog vijeća koprivničke bolnice. To je vijeće, zajedno sa sanacijskim upraviteljem i upraviteljicom, upravljalo koprivničkom bolnicom od sredine 2013. do sredine 2016. godine. Mandat za to, podsjetila je Hleb, dala im je hrvatska Vlada, ali i Skupština Koprivničko-križevačke županije.

Stoga svaku izjavu ravnatelja Devčića o tome kako je bivša uprava nešto propustila učiniti doživljava i kao prozivanje Sanacijskog vijeća kojemu je bila na čelu.

Maja Hleb posebno važnom smatra činjenicu da je koprivnička bolnica u vrijeme sanacije ostvarila pozitivan financijski učinak u iznosu većem od 8,4 milijuna kuna. Rezultat je to, ističe Hleb, provođenja mjera reorganizacije, racionalizacije poslovanja, smanjenja tekućih rashoda, povećanja prihoda i drugih razvojnih mjera koje su učinjene na korist pacijenata i ostalih korisnika zdravstvenih usluga koprivničke bolnice.

Podsjetila je i na to da je Sanacijska uprava u svom mandatu pokrenula, odradila te u cijelosti dovršila pripremu projekta izgradnje Pedijatrije. No, vlada HDZ-a i MOST-a taj je projekt stopirala i skinula s popisa kapitalnih projekata, a koprivnička bolnica je tako, prema ocjeni Maje Hleb, ostala zakinuta za pružanje kvalitetnije zdravstvene usluge najmlađim pacijentima.

Hleb kaže da je i projekt dnevne bolnice i dnevne kirurgije također ideja te Sanacijske uprave. Projekt u vrijednosti od 31,7 milijuna kuna, usvojen još u kolovozu 2015., dostavljen je Ministarstvu zdravlja i nakon predselekcijskog postupka koprivnička je bolnica s tim projektom ušla u društvo 18 odabranih hrvatskih bolnica kojima je odobren projekt dnevne bolnice.

Potom je u ožujku 2016. vlada premijera Oreškovića otkazala Poziv za dostavu projektnih prijedloga čime je taj projekt u Hrvatskoj stopiran. Stoga, ocjenjuje Hleb, novoj upravi nije bilo teško prijaviti projekt kad je resorno ministarstvo ponovo raspisalo poziv.

Hleb upozorava i da je bivšoj sanacijskoj upraviteljici Sandri Sinjeri pismenim putem zabranjeno istupati u medijima, pa je javnost tako, prema ocjeni bivše predsjednice Sanacijskog vijeća, ostala zakinuta za prave informacije o poslovanju bolnice u tom razdoblju. A i u to vrijeme iznimno se puno radilo na pripremi i provedbi projekata u korist pacijenata koprivničke bolnice, zaključila je Maja Hleb.

A što o tome kaže prozvani aktualni ravnatelj dr. Mato Devčić? Za početak, zašto je svojoj prethodnici Sandri Sinjeri zabranio davati izjave?

— Ne mogu komentirati bilo kakve odluke koje se tiču prava zaposlenika bolnice jer bih mogao dovesti u neravnopravan položaj zaposlenike o kojima u tom času ne bih govorio. Dajem za pravo svakom zaposleniku da u potpunosti realizira svoja prava i obveze u bolnici. Isto tako smatram da ljudi koji vode druge firme ne bi trebali na ovaj način brinuti ili komentirati nešto što se tiče zaposlenika Opće bolnice Koprivnica. Moje odluke su odluke ravnatelja. Ravnatelj je u ovom času ovlaštena osoba za davanje informacija o Općoj bolnici Koprivnica i o svim procesima koji se ovdje događaju i za koje je odgovoran. To nikako nisu zaposlenici bolnice. Mislim da tu nikakvih prijepora ne bi trebalo biti.

Kad je pak riječ o projektu Dnevne bolnice, ravnatelj Devčić priznaje da je započeo još prije više godina. Potvrdio je da se koprivnički projekt na indikativnoj listi Ministarstva zdravstva našao još 2015. s ostalih 27 takvih ustanova u Hrvatskoj. No, odluka o dodjeli tog projekta koprivničkoj bolnici tek će uslijediti i to zahvaljujući njegovom intenziviranju aktivnosti, koje je pokrenuo kad je stupio na funkciju bolničkog ravnatelja:

— Ništa od pripremne dokumentacije za dnevnu bolnicu i dnevnu kirurgiju ja nisam našao. No, drago mi je da postoji zanimanje javnosti za procese u našoj bolnici. Pozivam sve da pridonesu ponovnom uzletu koprivničke bolnice i njenom vraćanju na mjesto koje je imala u ne tako davnoj povijesti na hrvatskoj zdravstvenoj sceni. Vjerujem da su sve dosadašnje administracije u najboljoj mogućoj mjeri i u okviru svojih mogućnosti i sposobnosti doprinijele razvoju sustava zdravstva i koprivničke bolnice. I ja ću to nastaviti. U ovom sam trenutku fokusiran na buduće projekte i pozivam širu javnost da se o tome očituje, da se angažira i pomogne bolnici da se realiziraju, od čega će cijela ovdašnja javnost imati koristi.

Na primjedbu da su ga ipak dočekali projekti za izgradnju nove Pedijatrije, ravnatelj Devčić je odgovorio da je riječ o potezima odgovornih na državnoj razini, prvenstveno ministra zdravstva:

— Žao mi je što taj projekt nije realiziran, tim više što je mnogo uloženo u pripreme, a postojala je i građevinska dozvola koja je slijedom vremena istekla. Zašto projekt nije realiziran treba pitati ministra i bivše administracije, a ne mene kao aktualnog ravnatelja. Tome usprkos, koprivnička bolnica ide dalje. Zauzeli smo stavove o daljnjem razvoju i Pedijatrije, a osobito uravnoteženog razvoja koprivničke Opće bolnice.

Ravnatelj Devčić danas je bio na prvom sastanku ministra zdravstva Kujundžića s ravnateljima hrvatskih bolnica što će se na temu funkcioniranja zdravstvenog sustava održavati jednom mjesečno. Ravnatelj Devčić nakon ovog je sastanka zaključio da Upravi i svima u sustavu predstoji puno posla, osobito rada na sebi, ali i na ukupnom sustavu. Potrebno je, kaže, razmjenjivati informacije, ali i uvoditi nove alate upravljanja. Upravo u koprivničkoj bolnici čine velike napore da se uvođenjem kontrolinga i određenih mjera upravljanja poboljšaju poslovne reference bolnice.

zatvori