Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Koprivnički mamograf ponovno je u funkciji, provjerili smo kakva je lista čekanja

Koprivnički mamograf je, nakon osam mjeseci dugog i pola milijuna kuna teškog kvara, ponovo u punoj funkciji.

– Mamograf je u potpunom pogonu s tim da smo od prvog ožujka krenuli s novom listom Nacionalnog programa za prevenciju raka dojke. To je proces koji kontinuirano traje. Sponzoriran je od strane Ministarstva zdravstva i provodi se i u Općoj bolnici u Koprivnici- rekao nam je ravnatelj koprivničke bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Mato Devčić.

Zbog kvara mamografa preventivni program u Koprivnici nije posljednjih mjeseci provođen u punom opsegu, kaže ravnatelj Devčić te izražava uvjerenje da će do jeseni uloviti puni ritam.

Snimio Marko Posavec.

– Mi ćemo se sigurno prilagoditi… Prioritet je obaviti taj program, prioritet je da što više žena bude podvrgnuto toj screening metodi za ranu dijagnostiku. Sigurno ćemo prilagoditi potrebe procesu. To znači da ćemo sigurno angažirati dodatne resurse ukoliko se postojeća dinamika ne pokaže dostatnom. Za očekivati je i rad u dvije smjene za potrebe provedbe Nacionalnog programa za prevenciju raka dojke – kaže.

Kad je pak riječ o pacijentima koji mamografsku pretragu trebaju po preporuci liječnika, dobra je vijest da liste čekanja praktički nema.

Naime, pacijentice su tijekom kvara koprivničkog mamografa pretragu obavljale u Đurđevcu, Križevcima ili drugim bolnicama koje taj dijagnostički aparat imaju.

U Koprivnici se ta pretraga trenutno dogovara u roku jednog ili dva dana, zaključio je ravnatelj Devčić.

zatvori