Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO-VIDEO Kako izgleda ‘Zavičaj na dlanu’ Milana Nadja

Samostalna izložba Milana Nadja pod nazivom ‘Zavičaj na dlanu’ otvorena je u subotu u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama i predstavlja 45 godina autorovog likovnog stvaralaštva.

Izložba nosi naziv jedne od najreprezentativnijih slika u kojoj se već mogu uočiti neki od glavnih postulata budućeg stvaralaštva u kojem prevladavaju simetrične kompozicije rastvorene u dubinu nekolicinom jasno odvojenih planova, uvijek obogaćene raznobojnim koloritom. Ovdje će zadržati tamniju, prigušeniju gamu karakterističnu za početke stvaralaštva. Obgrljivanjem zavičaja dlanom, autor iskazuje veliku ljubav, privrženost i potrebu za zaštitom onog njemu najvažnijeg – njegova zavičaja.

Milan Nadj rođen je u Samoboru, veliki dio njegovog života usko je vezan uz Podravinu. Odrastao je u Podravini, u Ferdinandovcu i Đurđevcu. U Križevcima 1965. godine završava Učiteljsku školu. U to vrijeme već se bavi slikarskim radom i dobiva osnovne pojmove o slikarstvu od prof. Ančića i Friščića. Prvo radno mjesto mu je u Molvama, gdje radi kao učitelj i u slobodno vrijeme slika. Prve stručne upute dobiva od Ivana i Josipa Generalića 1968. godine kada se ozbiljnije počinje baviti slikanjem, posebno uljem na staklu. Od 1969. godine počinje izlagati na skupnim izložbama u gradovima Hrvatske i izvan državnih granica.
Umjetnik je vjeran hlebinskoj školi, jedan je od utemeljitelja Likovne radionice Virje, a sudionik je više likovnih kolonija u Zlataru, Rijeci, Vrbovcu, Virju, Koprivnici i Vukovaru. Danas živi i radi u Sesvetama. Izložba ostaje otvorena do 4. travnja 2017. godine.

 

zatvori