Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Izložba u čast Đuri Esteru otvorena u Muzeju grada Koprivnice

Izložba ‘Đuro Ester (1844. – 1892.)’ otvorena je u srijedu u Muzeju grada Koprivnice povodom 125. godišnjice Esterove smrti.

— Što reći o osobi koja ima svoju ulicu u najužem središtu grada Koprivnice, po kome nosi ime jedna od naših osnovnih škola? — rekao je na otvorenju zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić. — Mislim da su to dvije dovoljno velike stvari, dvije dovoljno velike počasti koje govore koliko je Đuro Ester kao povijesna figura i ličnost zaslužan za razvoj svega onoga što Koprivnica danas jest i koliko je duboko njegovo ime utkano u naš grad.

Tko je bio Đuro Ester i na koji način je djelovao i utjecao na društvo u Koprivnici i Hrvatskoj na izložbi je govorio kustos izložbe Dražen Ernečić.

Izložba građom iz fundusa Muzeja grada Koprivnice, Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU Zagreb te privatnih zbirki prikazuje životopis središnje ličnosti koprivničkog školstva druge polovice 19. stoljeća, člana Hrvatskog pedagogijskog zbora u Zagrebu te komediografa čije su se komedije uspješno prikazivale u starom Hrvatskom narodnom kazalištu na Gornjem gradu u Zagrebu.

Izložba je realizirana uz potporu Grada Koprivnice i može se razgledati do 23. travnja.

Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
zatvori