Petak, 26. travnja 2024.

Suvalj: Obrtnicima uskraćujete ustavna prava, Jakšić: Vrtići ne mogu biti političke govornice

‘Jeste li u svom mandatu potpisali ugovor za dodjelu gradskih potpora kojim ste korisnicima uskratili demokratska i ustavom zajamčena prava?’

Pitanje je to koje je na početku jučerašnje sjednice Gradskog vijeća zamjeniku koji obnaša dužnost gradonačenika Mišelu Jakšiću uputio sada nezavisni vijećnik Ivica Suvalj:

— Jeste li im nekim ugovorom uskratili njihova demokratska i Ustavom zajamčena prava? Odgovorite s da i kome, ili ne. Onda ćemo dalje — rekao je Suvalj.

Ovo je pitanje vidno zbunilo Jakšića:

— Ja vas molim pismeno ovo pitanje jer…
— Ja vas molim da sad odgovorite.
— Ne mislim…

Snimio Marko Posavec.

Suvalj se vratio za govornicu gdje je prezentirao ugovor Grada s nekom od dadilja kojim su definirana prava i obveze. No, posebno je upozorio na zadnji članak ugovora:

— Grad ima pravo kontrole i tako dalje, što je sve normalno. U desetom članku stoji ovo: Potpisivanjem ovog ugovora korisnik se obvezuje, misli se na ove obrtnike, da u 2017. godini neće sudjelovati u izbornoj ili drugoj promidžbi političke stranke, koalicije ili kandidata; neće davati potporu političkoj stranci, koaliciji ili kandidatu niti prikupljati financijska sredstva za financiranje stranaka, koalicije ili kandidata.

Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

Za očekivati je, zaključio je vijećnik Suvalj, da bi politički angažman mogao biti zabranjen zaposlenicima gradskih ustanova i poduzeća. No, Jakšić je to opovrgao:

— Dakle, nikome osobno nije zabranjeno da se bavi politikom. Ali nećemo ni mi koristiti Dječji vrtić Tratinčicu za skupove SDP-a. Valjda onda, ako je nešto na proračunu Grada Koprivnice koji plaćaju svi građani Koprivnice, onda se ni taj obrt gdje se čuvaju ta djeca ipak ne bi trebao pretvoriti u političku govornicu. Ali to se, koliko ja znam i koliko pamtim sve ugovore koje potpisujem, tiče i naših vrtića i nekih udruga. Pitanje dostavite pismeno. Iako moram reći, ustavna prava… to je malo too much ipak i u kampanji neke stranke — odgovorio je Jakšić.

No, Suvalj je ostao ustrajan do kraja:

— Ovo je udar na slobodu građana, što znači, ako misliš drugačije, možeš biti sankcioniran. Objasnite vi ovo javnosti, ne meni.

Sve u svemu, vijećnik Suvalj odgovor na svoj upit dobit će u pisanom obliku, baš kao i HDZ-ova Emina Kovačević koja je zatražila pismeni odgovor na pitanje je li zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika konzumirao svoje pravo oprosta dugova, kome i u kojem iznosu.

zatvori