Četvrtak, 18. travnja 2024.

Gimnazijalci posjetili Državni zavod za statistiku i saznali zanimljive podatke za Koprivnicu

Među 130 srednjoškolaca iz Čazme, Novske, Raba, Vukovara i Zagreba koji su posjetili Zagreb u sklopu nacionalnog eTwinning projekta ‘Moja, a Tvoja MaTeMaTika’, našli su se i koprivnički gimnazijalci.

Izvanučionička nastava je poslužila učenicima da se upoznaju izvan virtualnog online svijeta, ali i da posjete Državni zavod za statistiku. Tamo su naučili što je to zapravo statistika, što rade zaposleni u Zavodu te su doznali i neke konkretne statističke podatke za Koprivnicu.

Naučili su da je po broju stanovnika Koprivnica usporediva s Vukovarom, da se mogu uspoređivati Čazma, Rab i Novska, dok je Zagreb zasebna kategorija. Pokazan im je trend kretanja stanovništva gdje je, prema statističkim podacima od 1857. do 2011., jasno vidljivo da Koprivnica jedina ima pozitivan trend rasta stanovništva. Velik skok u porastu broja stanovnika u Koprivnici vidljiv je pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, a lako je za zaključiti da je to povezano s razvojem koprivničke industrije.

Osim Državnog zavoda za statistiku gimnazijalci su posjetili i Matematički odsjek PMF-a. Tamo ih je primila doc. dr. sc. Franka Miriam Bruckler koja je za njih i održala predavanje “Put oko matematike u 80 slika”. Pričala je o primjeni matematičkih izračuna, pojmova u računarstvu, umjetnosti, kriminalistici, kriptografiji, medicini, graditeljstvu, fotografiji, ekologiji, nogometu, logici, prometu, planinarenju, ali i o tome na koji nam način i gdje pomažu kombinatorika, geometrija, teorija grafova, diferencijalni i infinitezimalni račun.

Suradnja između škola koje su sudjelovale u projektu planira se i idućih godina.

zatvori