Četvrtak, 25. travnja 2024.

VELIK USPJEH Gimnazijski školski list FRANzine među top 10 u državi

Piše Tatjana Matić.

I ove godine novinarska skupina koprivničke gimnazije na županijskoj smotri LiDraNo dobila je niz pohvala za školski list FRANzine u tiskanom i elektroničkom obliku. Na državnoj smotri u Primoštenu koja će se održati od 22. do 24. ožujka predstavit će se tiskanim oblikom koji je odabran među deset najboljih školskih listova u Hrvatskoj.

Uz sve obaveze vezane za nastavu, gimnazijski novinari u slobodno vrijeme pišu o talentiranim učenicima gimnazije, sportskim uspjesima i zanimljivim temama koje zanimanju njihove vršnjake.

— Svaki četvrtak imamo sastanak, raspravljamo o temama i podijelimo zaduženja, a zatim krećemo s prikupljanjem materijala i pisanjem članaka. Nekoliko nas svakodnevno radi na FRANzineu jer se trudimo biti aktualni i čitani pa uz pomoć profesorice informatike Kristine Ledinski i profesorice hrvatskog jezika Nine Tadić u poslijepodnevnim satima redovito objavljujemo članke i vijesti — rekla je Vedrana Strmečki, glavna urednica FRANzinea.

Od ove školske godine, osim već tradicionalnog tiskanog oblika FRANzinea, gimnazijalci su se okušali i u novom medijskom formatu te su pokrenuli istoimeni online magazin učenika i profesora Gimnazije Fran Galović.

— Ideja da se pokrene školski portal/magazin trajala je duže vrijeme. Prvotno nam se to činio kao nemoguć cilj jer smo ipak srednjoškolci pa smo pokrenuli Facebook stranicu „FRANzine“. Ubrzo smo postali dosta popularni među učenicima i profesorima, ali i izvan škole. Pristizalo nam je sve više tekstova, fotografija i linkova od profesora i učenika te smo shvatili da je Facebook stranica bila pun pogodak – kaže Ivan Sršić koji je aktivno radio na pokretanju magazina.

Izvor: Gimnazija Fran Galović.

Glavni mozak operacije bila je profesorica informatike Kristina Ledinski uz palicu profesorice hrvatskog jezika Nine Tadić s učenicima Mihaelom Kramarićem, Vedranom Strmečki i Ivanom Sršićem.

— Sada smo već dobro uigrana ekipa koja je voljna i željna raditi. Uz sve obaveze koje imamo, radimo na stranici bio to dan ili noć jer želimo imati stranicu koja „živi“ makar to ponekad bilo i naporno. Magazin „FRANzine“ omogućio nam je da surađujemo čak i s koprivničkim portalima i iskusimo svijet pravog novinarstva — nadodaje Ivan.

— Prolazak na državnu smotru LiDraNo za cijelu novinarsku skupinu predstavlja nagradu za uloženi trud i vrijeme koje uložimo u školski list FRANzine, ali i dokaz da smo unaprijedili naš rad. Na županijskoj smotri pohvalili su nas da imamo zanimljive članke koji privlače mlade čitatelje i da je naš FRANzine list koji u prvi plan stavlja učenike, a ne profesore — ističe Vedrana.

U vrijednoj ekipi koja redovito izvještava o novostima iz gimnazije su Elena Baniček, Marko Benjak, Nicole Cikač, Magdalena Dedić, Monika Horvat, Edita Jurenec, Bartol Kekez, Mihael Kramarić, Karla Medenjak, Nikolina Mesić, Patricia Rašan, Paula Sočev, Ivan Sršić, Vedrana Strmečki, Ema Vorkapić i voditeljica Novinarske grupe, profesorica Nina Tadić.

Čestitamo mladim novinarima i želimo im puno uspjeha na državnoj smotri, a njihov magazin možete pratiti na https://gimnazija-fgalovic.hr/.

zatvori