Subota, 20. travnja 2024.

Antonio Grgić: Napuštene industrijske pogone u Koprivnici mogli bismo pretvoriti u regeneratore grada

Koprivnički arhitekt Antonio Grgić protekloga je tjedna gostovao na arhitektonskoj konferenciji u njemačkom Oberhausenu gdje je predstavio arhitektonsku baštinu našeg grada.

Oberhausen se nalazi u regiji Ruhr koja je središte metalurške industrije Njemačke i Europe,a u novije doba postaje poznata i po svojoj napuštenoj industrijskoj arhitekturi koja se arhitektonskim intervencijama revitalizira i pretvara u zamašnjak nove industrije – kulture i turizma.

— To je za nas Koprivničance vrlo interesantno zbog malo poznate činjenice da je u gradu Koprivnici prije I. svjetskog rata bilo jedno od najvećih industrijskih postrojenja u ovom dijelu Europe, što je dobrim dijelom zasluga gradonačelnika Josipa Vargovića koji je početkom dvadesetog stoljeća uveo Koprivnicu u moderno industrijsko doba — ističe Grgić. — Sufinanciranjem kroz EU fondove i u Koprivnici bi bilo moguće napraviti iskorake u smjeru preoblikovanja napuštenih industrijskih pogona u urbane regeneratore grada Koprivnice kroz nove kulturne i ekonomske programe.

Ustupio Antonio Grgić.

Neki od tih takvih primjera regeneracije gradova kroz preoblikovanje industrijskih pogona vidljivi su na Grgićevim fotografijama, snimljenima u ruhrskim gradovima: spremnik za plin u Oberhausenu visok 100 metara koji je pretvoren u ogroman galerijski prostor, vodotoranj u Mullheimu pretvoren je u akvarij, lučka skladišta u Duisburgu preoblikovana su u regionalni arhiv, u Bochumu je rudnik pretvoren u muzej rudarstva, a u Essenu u regionalni muzej i muzej dizajna. Jedan od primjera je i Düsseldorf gdje je čitava luka u zapuštenom dijelu grada pretvorena u najmoderniji i pulsirajući urbani centar.

zatvori