Petak, 19. travnja 2024.

26 GODINA DOMA ZA STARIJE Smještaj je toliko dobar da je na listi čekanja više od 2.000 osoba

Dom za starije i nemoćne osobe na koprivničkom Lenišću danas obilježava 26. obljetnicu svog djelovanja.

Riječ je o jednoj od najboljih takvih institucija u Hrvatskoj, ocijenio je u ime osnivača, Koprivničko-križevačke županije, župan Darko Koren: — Mogu potvrditi da je ovaj Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivničko-križevačkoj županiji perjanica skrbi o starijim osobama na ovakav način.

Dom na Lenišću trenutno skrbi o 270 korisnika, a zbog visokog standarda usluge vrlo je primamljivo mjesto za život osobama treće životne dobi. No, s obzirom na listu čekanja, smještaj u domu, čini se, ravan je dobitku jackpota.

— Koristim i ovu priliku da se ispričam svim našim sugrađanima koji su na našoj dugoj listi čekanja, a to je više od 2.000 osoba. Čekanje za bolnički dio je gotovo 7 do 8 godina, za stanarski smještaj 5 do 6 godina. Zbog toga nam je izuzetno žao, no ne možemo si pomoći. To znači da je onima koji su u domu jako dobro. Nadam se da su oni zadovoljni, a one koji su na listi molim za strpljenje — rekla je ravnateljica Doma Vesna Križan.

Izvor: kckzz.hr

Svojevremeno se pričalo i o proširenju doma, osobito stacionarnog dijela. No, takve želje zasad nisu objektivne, pojasnio je župan Koren:

— Nemoguće je danas razmišljati na takav način jer je to pitanje državne politike. Ne postoji više mogućnost gradnje takvih, uvjetno rečeno, društvenih domova jer za to ne postoji novac. Postoje određeni modeli, jedan vid javno-privatnog partnerstva u kojemu se ulaganjem privatnog kapitala može postići sličan učinak. No, financijski gledano, više nigdje ne možete dobiti ovakvu domsku uslugu za 2.200 kuna.

Realno je tek, kaže župan, u sljedećih godinu dana u suradnji s resornim ministarstvom povećati broj ležajeva u stacionarnom dijelu jer se to pokazalo realnom potrebom. No, zato će trebati prenamijeniti dio stanarskih kapaciteta, zaključila je ravnateljica Vesna Križan.

Dobro je podsjetiti i da cijena smještaja u Domu na Lenišću nije povisivana u posljednjih 12 godina.

zatvori