Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO Koprivnički astronomi simbolično su obilježili 20 godina svoje udruge

Astronomsko društvo Koprivnica osnovano je 11. ožujka 1997. i ove godine slavi puna dva desetljeća postojanja. Tim povodom, u suradnji s udrugom Mamuze, članovi Društva ponovno su gostovali u koprivničkom Kulturno-kreativnom centru Pixel i to u četvrtak, 9. ožujka.

Predsjednik ADKC Marko Posavec održao je kratko predavanje u dva dijela: prvo je dao sažet povijesni pregled rada Astronomskog društva od osnutka do danas, s naglaskom na bitnije događaje poput ekspedicije s ciljem promatranja potpune pomrčine Sunca u Mađarskoj 1999., a u drugom dijelu okupljene je upoznao s najnovijim spoznajama o tome ima li života u svemiru, osobito u svjetlu otkrića novih planetarnih sustava u našem zvjezdanom susjedstvu.

Prisutnih nije bilo mnogo, ali bili su aktivni, a domaćice iz Mamuza za rođendan Astronomskog društva pripremile su ukusne muffine sa zvjezdicama, kao i improvizirane svijećnjake također sa zvjezdanim dekoracijama.

Suradnja ADKC s Mamuzama i Pixelom nastavit će se i dalje, kao i redovne aktivnosti Društva i aktivnosti povodom proslave 20 godina koje će se nastaviti tijekom 2017.

zatvori