Četvrtak, 18. travnja 2024.

VELIK USPJEH Tihomir Hojsak osvojio je četiri nominacije za Porina

Drnjančanin Tihomir Hojsak osvojio je četiri nominacije za ovogodišnju nagradu Porin. Ovaj mladi glazbenik je s albumom prvijencem ‘Bow vs. Plectrum’ osvojio nominacije za najbolji album instrumentalne glazbe, najbolju izvedbu instrumentalne glazbe, najbolju izvedbu jazz glazbe i najbolju produkciju.

Album Bow vs. Plectrum (gudalo protiv trzalice) je duo Filipa Novosela na tamburi i Tihomira Hojsaka na kontrabasu, a na njemu gostuju renomirana imena poput Vlatka Stefanovskog, Matije Dedića i Theodosija Spassova. Sastoji se od obrada etno glazbe šire balkanske i panonske regije uz nekoliko originalnih pjesama koje su vrlo brzo pronašle put do slušatelja.

Osim nastupa po Hrvatskoj i Europi, glazbenici su ga predstavili i u SAD-u, a kad te uz publiku prepozna i struka onda je to veliko priznanje, kaže Tihomir Hojsak:

— To za jednog glazbenika znači da se ovaj mukotrpan rad isplati, da je došao na naplatu. Kad smo sjedili jučer u toj publici i čekali nominacije, bila je baš neka toplina oko srca. Postojale su neke predrasude “pa možda ovo što radimo neće biti prepoznato, ipak je to tamburica i jazz…” Ali na kraju smo nominirani u svim kategorijama u kojima smo prijavljeni — rekao nam je.

Ovaj 36-godišnjak, rodom iz Koprivnice, osnovnu i srednju glazbenu školu završio je u Varaždinu, nakon čega je upisao Umjetničku akademiju u Osijeku, smjer Glazbena kultura. Diplomirao je prvi u klasi i time stekao zvanje profesora glazbene kulture, a kasnije završava i studij kontrabasa na Muzičkoj akademiji Zagreb u klasi Maria Ivelje.

Trenutno istovremeno radi na dva nova albuma. Drugi album, sa Zagrebačkom filharmonijom, izlazi krajem svibnja, a treći, s Tamburaškim orkestrom HRT-a, svjetlo dana ugledat će u 2018. godini.

zatvori