Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Što nam sve Povijesno društvo priprema u ovoj godini

Povijesno društvo Koprivnica u petak je u Gradskoj vijećnici održalo redovnu godišnju skupštinu.

Predsjednica Društva Ružica Špoljar okupljenima je predstavila izvještaj o radu u 2016. godini. Uslijedio je financijski izvještaj i izvještaj predsjednika Nadzornog odbora, a predstavljeni su i novi brojevi časopisa: 30. broj časopisa Scientia Podraviana koji uređuje Mirko Lukavski, 30. broj časopisa Podravina pod uredničkom palicom akademika Dragutina Feletara i 12. broj časopisa Ekohistorija koji uređuje prof. dr. sc. Hrvoje Petrić.

Okupljeni su imali prilike vidjeti i fotografije Miroslava Kamenara i Branka Peroša snimljene prilikom puta članova Društva u Austriju 2015. godine.

Predstavljen je i plan aktivnosti za 2017. godinu. Povijesno društvo tako za 7. ožujka najavljuje predavanje geologa Ladislava Palinkaša na temu Koliko je stara Zemlja?, a mjesec dana kasnije arhitekt Zlatko Karač govorit će o sinagogama u sjevernoj Hrvatskoj.

Prvomajski vikend rezerviran je za četverodnevnu ekskurziju u Sinj, Klis i na otok Brač, a u svibnju će biti organiziran i Festival povijesti – Cliofest: Povijest na otvorenom s Rankom Pavlešom i Hrvojem Petrićem na koprivničkim utvrdama. Za svibanj je planirana i ekskurzija u Karlovac, Gospić, Smiljan i Rastoke, za lipanj u Sesvete, a u listopadu članovi Društva provest će osam dana u Andaluziji. Listopad nam donosi i predavanje povjesničarke Ljiljane Dobrovšak pod nazivom 500 godina od početka reformacije, u studenome će u Koprivnici gostovati filozof prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, a prosinac je rezerviran za kazalište i muzeje.

Okupljenima se u ime Koprivničko-križevačke županije obratio zamjenik župana Ivan Pal.

zatvori