Četvrtak, 25. travnja 2024.

POTRES KOD KRIŽEVACA ‘Zvučalo je kao grmljavinska oluja’

Potres koji je sinoć u 21:17 pogodio križevačko područje dogodio se na dubini od oko 8 kilometara, prema podacima Seizmološke službe Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. To je dva kilometra pliće od hipocentra koji je objavio Europsko-sredozemni seizmološki centar (EMSC).

Preliminarni, sinoć objavljeni podaci upućivali su na magnitudu od 2,5 na Richterovoj ljestvici. To su bili automatski podaci koji je objavio sustav. Nakon što je podatke pregledao dežurni EMSC-ov seizmolog, magnituda je revidirana na 2,8 po Richteru. Također, podatak o dubini hipocentra od 2 kilometra promijenjen je na 10 kilometara. No, naša Seizmološka služba izvijestila je kako je potres imao magnitudu od 2,4 po Richteru, a hipocentar je smjestila na 8 kilometara dubine. Zašto se ti podaci ne podudaraju?

— Podaci s kojima je određen položaj žarišta potresa nisu isti jer hrvatska Seizmološka služba koristi podatke državne seizmološke mreže i još neke podatke susjednih država koji su na raspolaganju — pojasnio nam je rukovoditelj Seizmološke službe Ivo Allegretti. — Tako je dubina žarišta potresa prema EMSC-u fiksirana na 10 km, dok je naša računski izašla na 8 km. Sami položaji epicentra se već time ne podudaraju. Slično je i s magnitudom potresa.

Koji su onda podaci relevantni? — Seizmologija uvijek respektira više lokalne podatke, naravno ukoliko su dovoljno kvalitetni. Kako su navedeni parametri mjereni na 15 hrvatskih seizmoloških postaja, smatramo ih relevantnima — zaključio je rukovoditelj Seizmološke službe.

Epicentar potresa. Izvor: EMSC.

Na temelju magnitude izračunat je intenzitet u epicentru od IV – V (četiri do pet) stupnjeva makroseizmičke ljestvice. Potres te jačine osjeti većina ljudi u kućama i mnogi na otvorenom prostoru. Vibracije su zastrašujuće, neki se predmeti mogu prevrnuti, a vrata i prozori uslijed trešnje mogu se otvoriti ili zatvoriti. Šteta na zgradama u pravilu nema.

EMSC je na svojim stranicama objavio i dva izvješća svjedoka koji su osjetili potres. Jedan iz Majurca je napisao “Čulo se nešto nalik detonaciji, a zatim se zatreslo”, dok je drugi, iz Sv. Ivana Žabna, usporedio zvuk potresa s grmljavinskom olujom.

Izvor: EMSC.
zatvori