Srijeda, 24. travnja 2024.

OŠTRA PROMJENA VREMENA Pripremite se za kišnu epizodu

Kao što prognostičari već danima najavljuju, pred nama je intenzivna promjena vremena koja će Podravinu zahvatiti tijekom petka. No, to će pogoršanje biti kratkoga vijeka i već tijekom subote vrijeme će se proljepšati.

U petak ujutro još može biti malo sunca, ali vrlo brzo će se naoblačiti sa sjevera. Početak kiše očekujemo negdje sredinom dana ili u rano poslijepodne; no ne valja se iznenaditi bude li to malo ranije ili kasnije jer je točan termin dolaska fronte nezahvalno prognozirati. Sigurno je da kiša dolazi. Ponegdje može prijeći i u susnježicu ili snijeg, naravno ponajprije u višim krajevima.

Kiša će padati veći dio dana: cijelo poslijepodne i dio večeri. Negdje tijekom večeri ili prvog dijela noći na subotu će prestati, a upravo je tada i najveća šansa za oborine u polukrutom ili krutom obliku. Ipak, važno je naglasiti da je to samo mogućnost. Ako i bude nešto snijega, bit će to samo onako za ugođaj, bez stvaranja ikakvog pokrivača.

S prolaskom fronte (poslijepodne) vjetar će nakratko okrenuti na umjeren do pojačan sjeverac, a i temperatura će pasti s nekih 12-13 stupnjeva ispod 5, do subotnjeg jutra možda i blizu nule.

Subota nam već donosi poboljšanje vremena. Već od prijepodneva očekujemo djelomično razvedravanje; bit će još oblaka tijekom dana, ali trebalo bi prevladavati sunce. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar (tako da znate gdje da stanete kada zapale Fašnika), a najviša dnevna temperatura doći će negdje do 6 – 8 stupnjeva.

Slično, samo malo oblačnije, bit će i u nedjelju, a prestat će puhati i sjeverac. Ponedjeljakutorak donose nam novo zatopljenje i južinu (osobito jaku u utorak), kao uvod u novu kišnu epizodu koja nas čeka oko srijede.

zatvori