Utorak, 19. ožujka 2024.

KOLUMNA Iskustva: Kako se riješiti kolesterola zelenim kašastim sokovima

Prije dvije godine javila mi se jedna starija žena za pomoć po pitanju ozdravljenja. Gospođa je imala visoki kolesterol, a bolest je već toliko napredovala da su joj bubrezi bili u veoma lošem stanju.

Uz česte upale mokraćnih puteva i bubrega, nalazi su joj pokazivali enormne vrijednosti E-coli. Imala je tada 78 godina. Bolest je polako napredovala i bila u poodmakloj fazi. Imala je sve manje energije, postala je bezvoljna i nezainteresirana za okolinu. Sve joj se činilo teško.

A kada bi krenula nešto raditi, brzo bi odustala i išla potražiti svoju fotelju. Imala je česte glavobolje, bolove u križima. Počela je gubiti sluh.

Kako je ona prijateljica moje mame, imala je informacije kako se bolest može pobijediti sirovom prehranom i sokovima od voća i povrća. Moja mama je također pod tretmanom zelenih kašastih sokova. O tome ću pisati nekom drugom prigodom. Svaki slučaj je zaseban.

Otišla sam do gospođe da vidim u kakvom je stanju i da joj napravim svoju “Zelenu terapiju”. To mi je bio veliki izazov! Uvjerena u moć sirove prehrane, voća, povrća, zelenja i sama sam se izliječila od alergije. Bila sam uvjerena da joj mogu pomoći jer je i ona bila spremna na suradnju. Jedino sinergijom možemo nešto postići, pomislim. Krenule smo sa zelenim kašastim sokovima. Napravila sam joj tabelu za izmjenu namirnica jer je zadržala svoj kuhani obrok.

Bila je zima i vrtovi su bili pod snijegom. Teško se bilo snabdjeti ekološkim namirnicama voća i zelenja. Ona nije bila spremna po mojoj recepturi miksati zelene kašaste sokove. Nije imala blender, niti volje da nauči. Iako neke stvari izgledaju tako jednostavne, uvijek to i nije tako! Taj dio sam ja preuzela jer imam jaki blender Vitamix, koji savršeno radi difuziju stanica voća i zelenja te se brzo može transformirati kisik i energija u stanice te ih nahraniti.

Od svega, najvažnije je napraviti detoksikaciju! A recept imate ovdje.

Udaljenost od 50 i više km nam je također bila problem jer je ona trebala dnevno svježe sokove. Predložila sam joj da svaki tjedan dovezem potrebnu količinu soka za njezinu Zelenu terapiju. Dovezene sokove je spremala zamrzavanjem, a pila prema mojem uputstvu.

Foto: Nada Zlatar Lukavski.

Naime, moja preporučena terapija je bila je dnevna doza od 0,5 litre zelenog kašastog soka natašte. Prije njenog kuhanog obroka koji je zadržala. Svaki tjedan smiksala bih joj dodatno i 0,5 litre soka od mrkve i cikle, koji je pila nakon zelenih kašastih sokova.

Njezini kuhani obroci su se sastojali od kuhanog povrća, riže, kaše od heljde, prosa, slanutka, zelenih salata, kukuruznih žganaca, ponekad bi pojela k tome kuhanu piletinu i ribu. Izbacila je iz prehrane bijeli kruh, samo je zadržala male količine integralnog i kukuruznog. Izbacila je sve prerađevine od mesa, mlijeka, mliječnih proizvoda i glutena.

Nakon 2 mjeseca terapije, otišla je kod liječnika da joj provjeri stanje krvi i kolesterola. Nalazi su joj pokazali da nema više kolesterola, nestala je E-coli. Vratila joj snaga i želja za životom. Zasadila je svoj vrt. Brine se da ima dosta zelenja za zimu. Sve poslove obavlja oko kuće. Bolovi u kralježnici su joj se znatno smanjili, nema više čestih glavobolja.

Iako ima 80 godina, lijepo izgleda. Lice joj je zategnuto i ružičasto. Hoda ravno i ne bih joj dala više od 60 godina. Smirena je i vitalna.

Danas ona sama radi svoje kašaste sokove i pije ih svaki dan. Prošla je moj test, a za nagradu poklonila sam joj blender koji sam imala u pričuvi! Zaslužila je! Zajedno smo uspjele! To je najveća nagrada njoj i meni!

Često je posjećujem i uvijek imamo tema za razgovor oko vrta, zelenja, voća! Prošle godine u svome vrtu imala je obilan urod tikvica, cikle, mrkve, blitve. Počastila me tim divnim i korisnim plodovima u velikim količinama!

Svoje znanje i iskustvo prenosi i na svoje kćeri. Može se, samo treba imati motiv i slijediti upute i slušati što vam tijelo poručuje. Priroda je tako čudesna i učinkovita. Samo je trebamo voljeti, poštivati i upustiti se u njene izazove. Rezultat neće izostati.

Nada Zlatar Lukavski
Istraživačica, prezenterica i voditeljica radionica sirove hrane
www.sirovirecepti.com
http://sirovirecepti.blogspot.com
https://www.facebook.com/sirovirecepti.com
https://www.facebook.com/Zdravlje-iz-Prirode-prirodno-lije

zatvori