Četvrtak, 18. travnja 2024.

HVALEVRIJEDAN PROJEKT Žrtvama i svjedocima kaznenih djela pružat će se podrška i pomoć

Na koprivničkom Zrinskom trgu jučer je obilježen Europski dan žrtava kaznenih djela, kojemu je posvećen 22. veljače. Ispred Gradske tržnice održana je javna akcija s ciljem informiranja građana o pravima koje imaju žrtve i svjedoci kaznenih djela.

U sklopu događaja provedene su i aktivnosti projekta “Podrška žrtvama i svjedocima”, prvi takve vrste u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Provodi ga Udruga HERA, uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa. – Projekt ima za cilj sustav podrške žrtvama i svjedocima u našoj županiji kroz psihosocijalnu podršku, pravno savjetovanje te dobivanje informacija o tome kome se žrtve mogu javiti i na koji način dobiti samopouzdanje odnosno samopoštovanje – predstavila nam je predsjednica Udruge Marina Švagelj Jažić.

Žrtvama teških kaznenih djela često se teško suočiti s počiniteljima. Budući da Udruga HERA ima iskustva u radu s žrtvama obiteljskog nasilja, znaju koliko je jedan takav događaj stresan za žrtve i svjedoke. Zbog toga će osim savjetovanja početi pružati i direktnu podršku na sudu.

Koliko je koristan ovaj projekt rekla je glasnogovornica općinskog suda u Koprivnici Marina Rengel Brlečić:

– Vrlo je velika važnost ovo projekta prvenstveno iz razloga jer žrtve, a isto tako i svjedoci kaznenih djela, ali i ostalih stresnih situacija poput obiteljskih sukoba, doživljavaju traume, a kad moraju o tome i svjedočiti pred sudom, te traume na neki način ponovno proživljavaju. Sada se napokon mogu nekome obratiti za tu vrlo bitnu emocionalnu podršku.

Inicijativu podržava i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova čija je predsjednica Verica Rupčić upozorila kako su najbrojnije žrtve obiteljskog nasilja upravo žene.

– Moramo staviti naglasak na najčešće žrtve obiteljskog nasilja, a to su žene. Bitno je senzibilizirati javnost tako da shvate koliko je važno na svaki način dati podršku žrtvama svih kaznenih djela, ali i svjedocima koji su često puta izloženi različitim neugodnostima, u nekim slučajevima i konkretnim prijetnjama. Na ovaj način dajemo jasnu poruku da je javnost uz njih.

Pomoć možete potražiti svakim radnim danom od 8 do 16 sati u ulici Ivana Zakmardija Dijankovečkog u Križevcima ili na broj 048/271-335. Dodatne informacije možete dobiti i putem SOS telefona za žrtve nasilja (pozivom na broj 048/711 – 077) koji je dežuran 24 sata.

Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
zatvori