Petak, 29. ožujka 2024.

HSS inzistira na županu iz svojih redova, je li koalicija s SDP-om moguća?

Stanje u podravsko-prigorskom HSS-u je dobro, puno bolje nego što ga prikazuju oni koji su ga napustili. Osim toga, stranci su pristupili novi ljudi, ali se i vratili i aktivirali oni koje su svojevremeno u drugi plan gurnuli Branko Hrg i Darko Koren. S oko tri tisuće članova HSS je stabilna stranka koja je – kao i mnogo puta u svojoj 112 godina dugoj povijesti, iz unutarstranačkih turbulencija izašla još jača.

Rekao je to lokalnim novinarima predsjednik županijske organizacije HSS-a Mladen Mađer poručivši: – Uvjeravam vas da je HSS najjača politička snaga u županiji i to će i ostati.

U HSS-u podsjećaju da je cijeli ovaj kraj najbolje funkcionirao i napredovao dok su njime upravljali HSS i njegov koalicijski partner SDP. Hoće li tako biti i u budućnosti, još je neizvjesno. Naime, pregovori su u tijeku, a s kim će i kako HSS koalirati na predstojećim lokalnim izborima, ovisi prvenstveno o programskom suglasju, rekao je Mario Hudić no i upozorio: – Naravno, mi inzistiramo i inzistirat ćemo da HSS ima župana jer za to ima kvalitetne ljude, a ima ljude i za neke druge funkcije koje su bitne za razvoj naše županije.

Kao potencijalni HSS-ovi kandidati za novog podravsko-prigorskog župana istaknuti su načelnici – prema Mađerovim riječima, uspješnih općina. To su novovirovski načelnik Branko Mesarov, molvarski Zdravko Ivančan i bregovski Mario Hudić.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Na konkretan upit žele li biti župani, Mesarov je rekao da bi bilo dobro da bilo tko od njih trojice bude jer lokalni operativci žele županiju od koje će općine i gradovi imati više koristi.

Zdravko Ivančan je rekao da želi biti župan, no još uvijek kao načelnik ima obveza prema svojoj Općini Molve. A Mario Hudić konačnu odluku još nije donio jer također ima obveza prema svojoj matičnoj općini, Koprivničkim Bregima, ali i prema kompaniji u kojoj je zaposlen. Odluku će, kaže vrlo skoro donijeti.

I dok HSS ističe da ima kandidata za župana, što temelji na činjenici da je riječ o, kako su rekli, najjačoj političkoj stranci u Podravini i Prigorju, postavlja se pitanje je li moguće koaliranje s SDP-om koji je za svog kandidata jasno istakao Slavka Tucakovića. Znači li to da je koalicija HSS-a i SDP-a nemoguća ili će HSS odustati od svog kandidata?

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Mađer kaže da su sve opcije moguće: – Opet napominjem da HSS ima kandidata za župana, ali smo spremni na razgovor.

U ponedjeljak će, najavljuje Mađer, zasjedati županijski odbor HSS-a i imenovati tim koji će pregovarati s potencijalnim partnerima. Pregovore će bazirati na programima, a neki od njih poklapaju se s programima koji bi se trebali realizirati u Koprivnici, poput brze ceste, nove pedijatrije, izgradnje škola… Podsjetio je na to član Predsjedništva HSS-a i predsjednik koprivničke gradske organizacije Ivan Pal i upozorio:

– Moram priznati da nismo sretni jer našu brzu cestu više nitko ni ne spominje, a priprema se izgradnja brze ceste od Imotskoga do Zagvozda, ali i izgradnja bolnice u Imotskom, dok projekt pedijatrije u koprivničkoj bolnici, upsrkos visokoj pripremljenosti, državnoj vlasti nije aktualan. Vlada je odustala i od sufinanciranja javno-privatnog partnerstva za gimnaziju i dvoranu u Koprivnici, što je veliki udar na županijski i gradski proračun. A upitno je i što se događa s projektom Piškornica, iako ministar poručuje da je sve u redu. No još ne vidimo kako će ovaj kraj – koji je prihvatio taj projekt, ostvariti benefite.

Pal je rekao i da je koprivnički HSS već proveo dva kruga pregovora s HDZ-om i SDP-om. Za sad je, kaže, razgovarano samo o realizaciji za građane Koprivnice važnih projekata, dok o mogućim kadrovskim rješenjima uopće nije bilo govora.

Kad je pak riječ o upravljanju Koprivničko-križevačkom županijom, u HSS-u smatraju da je treba modernije voditi, a za važne infrastrukturne projekte koristiti novac iz EU fondova.

zatvori