Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Ovi prvašići obožavaju matematiku, evo i zašto!

Koprivnička Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski jedna je od deset škola u Hrvatskoj u kojima se provodi akcijsko istraživanje ‘abacus soroban’.

Učenike 1.c razreda učiteljica Đurđica Pošta dodatno, ali i na satu matematike uči računati na prastarom računalu abakusu koje su za provođenje aritmetičkih operacija najprije koristili u Aziji, a potom i stari Sumerani, Egipćani, Grci, Perzijanci, Rimljani, Indijci pa i Europljani sve do 16. stoljeća.

I dan-danas koriste ga trgovci u Aziji i Africi, a zašto je korisno da naši mališani računaju pomoću abakusa pojasnila nam je njihova učiteljica: — Danas djeca sve manje rade prstićima, a abakus je jedna prekrasna računaljka koja, za razliku od kalkulatora i mobitela, nije na tipke već s kuglicama gdje oni mogu koristiti svoje prstiće. Drugi razlog je taj da oni kod računanja abakusom razvijaju i neke druge svoje sposobnosti. Prvo, zavoljet će matematiku koja djeci inače stvara velike probleme, a na ovaj način djeca i lakše usvajaju pojam količine što je u matematici jako važno.

Đurđica Pošta. Snimio Marko Posavec.

Koliko su prvašići oduševljeni matematikom i računanjem pomoću abakusa ostali smo i sami iznenađeni. Veselje kad im je učiteljica rekla da izvade ‘tu malu spravicu za računanje’ i udžbenik sa zadacima ispunilo je čitavu učionicu, a kad smo ih pitali tko nas želi naučiti računati pomoću abakusa sve su ručice mahale u zraku.

Jakov Salajpal. Snimio Marko Posavec.

— Abakus je jedna napravica pomoću koje možeš računati i jako mi se sviđa dok u školi s njom radimo. U sredini su ti jedinice, pa na lijevu stranu idu desetice, stotice i tisućice, ove gore vrijede pet, a dolje po jedan. I dok moraš računati dodaješ i ‘makivaš’ kuglice. Nije teško — pojasnio nam je Jakov Salajpal kojemu je matematika i najdraži predmet.

Marta Kuparić. Snimio Marko Posavec.

S jednakom lakoćom na abakusu računa i Marta Kuparić: — Abakus je jedna kao ploča koja u sebi ima kuglice i jedan graničnik i onda računamo tako da pomičemo kuglice gore i dolje i to je to — kaže učenica, te na naše pitanje znaju li svi njezini prijatelji tako dobro računati odgovara s “da” i objašnjava da svi oni vole matematiku. — Volim matematiku jer će nam ona pomoći dok ćemo biti veliki. Ako sad naučimo računati, kad odrastemo znat ćemo koliko što moramo platiti — kaže Marta.

Niko Županić. Snimio Marko Posavec.

— Obožavam matematiku jer radimo na abakusu. Dosta se to brzo nauči i baš je lagano — podijelio je s nama dojmove još jedan prvašić, Niko Županić.

Abakuse su mališanima kupili njihovi roditelji, veliki abakus koji stoji na ploči kupila je škola, a udžbenike je donirala Školska knjiga.

Eksperimentalna faza u školi trajat će do kraja školske godine, a hoće li abakus u narednim godinama ući u redovni plan i program, učiteljica Pošta kaže da je to na Udruzi koja je pokrenula istraživanje. — Na meni je sad da pratim koliko djeca usvajaju matematiku kad radimo redovno ono što nam je propisano, a koliko kad radimo uz pomoć abakusa — dodaje učiteljica Pošta.

Inače, akcijsko istraživanje pokrenula je Udruga Abacus Hrvatska koja je i osnovana s ciljem poticanja i razvijanja svih aktivnosti vezanih za kreativno učenje matematike kod mlađih naraštaja u svrhu poboljšanja kvalitete obrazovanje.

zatvori