Četvrtak, 18. travnja 2024.

ZIMA JE STIGLA Evo kada bi napokon mogao pasti snijeg

Živa u termometru u Koprivnici je jutros pala do –10 Celzijevih stupnjeva. Nije to neobična pojava u ovim krajevima, svake zime obično bilježimo i niže temperature pokoju noć ili jutro, ali ovaj je polarni prodor ipak specifičan po tome što je veliku hladnoću donio cijeloj Hrvatskoj, pa i mjestima koja na nju i nisu toliko naviknuta.

Što se tiče nas u Koprivnici, današnji dan – što je od njega ostalo – donijet će nam još dosta sunca, a i vjetar je malo posustao. No, ta vedrina omogućit će i jače noćno hlađenje: nakon sutona temperatura će brzo pasti prema -9 ili -10, možda i malo niže. Pa ipak, pad temperature tu bi negdje trebao i stati jer tijekom noći očekujemo dolazak oblaka.

Nedjelja bi dakle trebala biti pretežno oblačna, a moguć je i snijeg. Neće to biti neke velike mećave niti zatrpavanje, uglavnom samo lepršanje, ali tko zna: do kraja dana možda se i skupi dovoljno za centimetar-dva-tri pokrivača. I dalje će biti hladno, cijeli dan dosta ispod nule, a navečer i u noći na ponedjeljak moguće je razvedravanje pa bi temperatura mogla i dalje padati.

U ponedjeljak će opet malo ojačati sjeverac, bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, a tu i tamo – uglavnom poslijepodne – još može zalepršati i malo slabog snijega.

Nakon toga slijedi razvedravanje i dodatno zahlađenje; srijeda bi mogla biti osobito hladna, lokalno do -15, pa i niže.

Kraj tjedna mogao bi biti zanimljiv. Nakon te vrlo hladne srijede malo će zatopliti uz južinu, pa će tako temperatura zakoračiti i malo iznad nule, a petak bi mogao donijeti izraženu promjenu vremena prvo s kišom, zatim snijegom koji bi napokon mogao biti i malo obilniji. Taj je poremećaj još prilično daleko, ali valja ga imati na oku, osobito ako ste snjegoljubac.

zatvori