Srijeda, 27. ožujka 2024.

Usvojen je novi Plan gospodarenja otpadom, provjerili smo kako će utjecati na Piškornicu

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila novi petogodišnji Plan gospodarenja otpadom.

Što njegovo usvajanje znači za daljnju realizaciju Projekta Piškornica pitali smo koprivničko-križevačkog župana, koji obnaša i funkciju predsjednika Skupštine trgovačkog društva Piškornica, Darka Korena.

— Postoji nekoliko verzija tumačenja. U jednoj stoji da će se u novi plan integrirati i jedan veći dio dosadašnjeg koncepta iz starog plana u što bi se uključivali i pojedini centri za gospodarenje otpadom. Prije svega oni koji su već izgrađeni, pa i oni koji su u visokoj fazi pripreme za apliciranje u Bruxelles, a iz razloga da se naravno iskoriste ta sredstva koja tamo stoje na raspolaganju.

Sve će mu biti jasnije, poručuje župan Koren, 17. siječnja za kad ima zakazan sastanak s ministrom Slavenom Dobrovićem. Isto nam je najavio i direktor Piškornice Mladen Jozinović.

U priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i energetike pak stoji da su okosnica novog Plana reciklažna dvorišta, reciklažni centri sa sortirnicama i kompostištima u kojima će se za recikliranje pripremati odvojeno prikupljeni otpad te da je za neizgrađene Centre za gospodarenje otpadom potrebno prilagoditi kapacitet i sadržaje ciljevima Plana zbog čega je za svaki od njih potrebno izraditi studiju izvedivosti.

Na konkretan upit kako će se novousvojeni plan odraziti na realizaciju projekta Piškornica kojeg smo poslali u resorno ministarstvo ubrzo nam je stigao odgovor da će se za svaki centar raditi studija izvedivosti kojom će se utvrditi potrebni kapaciteti koji moraju odgovarati zahtjevima kružnog gospodarstva i obavezama recikliranja.

— Moramo dimenzionirati sustav na način da se cjelovito utvrde svi tokovi otpada u Republici Hrvatskoj. Do 2020. godine moramo odvojeno prikupljati 50% papira, plastike, stakla i metala, što znači da se i kapaciteti centara moraju prilagoditi tomu. Piškornica se može transformirati i u smislu stvaranja sadržaja i kapaciteta koji se odnosi i na odvojeno prikupljanje otpada, na primjer putem sortirnice, kompostišta i slično — stoji u odgovoru Ministarstva.

zatvori