Petak, 29. ožujka 2024.

U POTRAZI ZA BOLJIM ŽIVOTOM Dunja i Filip iz Slavonije došli u Koprivnicu

Dunja je 24-godišnjakinja rodom iz Josipovca, malog mjesta pokraj Osijeka. Njezin dečko Filip rođen je iste godine, četrdesetak kilometara od nje, u Donjem Miholjcu. Oboje su studirali u Varaždinu, gdje su se i upoznali, a po završetku fakulteta vratili su se u svoja rodna mjesta u kojem je Dunja imala problema s pronalaskom posla. Danas ovi mladi Slavonci žive i rade u Koprivnici gdje su pokrenuli svoje poduzeće i uselili u Poduzetnički inkubator. Ovo je njihova priča.

— U Osijeku sam završila Srednju tehničku školu za grafičkog dizajnera i odlučila sam nastaviti u tom smjeru pa sam upisala Multimediju u Varaždinu. Po završetku fakulteta vratila sam se u rodni grad i počela tražiti posao. U Osijeku je teško stanje i nisam mogla pronaći ništa pa sam počela slati molbe i u druge gradove — počinje s pričom Dunja Mutavdžija koja je zamolbu za posao poslala i u Koprivnicu na Radio Dravu. I tu je sve počelo.

Snimila Dunja Mutavdžija.

— Pozvali su me na razgovor, ja sam došla i dobila posao. Sve se odvilo jako brzo, ali ne mogu vam reći koliko sam bila zadovoljna jer sam dobila posao koji mi se sviđa. Uvijek sam željela raditi u nekom mediju i znala sam da ću, iako posao nije direktno vezan uz moju struku, naučiti nešto novo i korisno — prisjeća se Dunja te dodaje da je zbog studiranja u Varaždinu navikla biti daleko od kuće i da se iz tog razloga nije pribojavala preseljenja u neki drugi grad, pogotovo Koprivnicu gdje joj i sestra studira.

Njezin dečko Filip Stojić nije ni sekunde razmišljao hoće li poći za njom. — Rekao mi je samo ‘nije bitno gdje ćemo ići, kako i zašto, ići ću s tobom da ti pomognem’ i tako smo mi završili u Koprivnici — sa smiješkom priča Dunja, a Filip se nadovezuje: — Ja radim web programiranje za jednu američku firmu i meni nije bitno u kojem sam gradu. Svi moji sastanci, komunikacija i posao obavljaju se preko interneta, tako da ja svoj posao mogu raditi gdje god da jesam.

Snimio Marko Posavec.

Dunja je na Radio Dravi bila na stručnom osposobljavanju i radila je kao radijska voditeljica, a prvih nekoliko mjeseci u novom gradu ovom mladom paru nije ostalo baš u lijepom sjećanju. — Teško sam upoznavala nove ljude i dosta su mi se svi činili zatvoreni. Van posla mi je bilo jako teško upoznati nekoga, a i grad je bio puno manji nego što smo očekivali. Trebalo se na sve to priviknuti i prvih mjesec dana mi je bilo baš teško, ali za nekoliko mjeseci je bilo bolje. Krenula sam u teretanu pa sam tu počela upoznavati ljude, a sama sam se više oslobodila pa je bilo lakše — rekla nam je Dunja, dok se Filip našalio da on baš i nema što za reći jer je zbog posla i vremenske razlike većinom danju spavao, a noću radio.

No, i nakon završetka stručnog osposobljavanja i otvaranja mogućnosti da svoj dom potraže negdje drugdje, Dunja i Filip ostaju u Koprivnici. Filip pokreće svoje poduzeće “Codebox” u kojem je Dunja jedna od zaposlenica i njih dvoje, zajedno s Martinom, također zaposlenikom Filipovog poduzeća, zauzimaju posljednje raspoložive urede u Poduzetničkom inkubatoru. — Martin, prijatelj kojeg sam upoznao u Koprivnici, me nagovorio da otvorimo ured i da radimo zajedno, da ga ja učim programirati. Od otvaranja poduzeća do dogovora s Koprivničkim poduzetnikom i otvaranja ureda u Poduzetničkom inkubatoru prošlo je svega nekoliko dana i sve smo riješili u vrlo kratkom roku. Ja i dalje radim posao koji sam radio, samo sad imamo i dodatne projekte — kaže Filip koji trenutno radi i na mobilnoj igrici, a Dunja dodaje da je, uz grafički dizajn koji radi, sa sestrom pokrenula beauty lifestyle blog Be seen be popular i da je to nešto što ju trenutno okupira i u čemu bi željela uspjeti.

Snimio Marko Posavec.

U slobodno vrijeme ovi mladi Slavonci često odlaze do Varaždina ili Zagreba ili se pak opuštaju uz kavu u centru grada, koji je Dunji, uz gradski park, i najdraži dio Koprivnice. Filip je pak oduševljen našim Renesansnim festivalom. — Obožavam Renesansni festival, odličan je. Ja sam tamo sva tri dana non-stop — euforično dijeli s nama ono što mu se najviše sviđa u našem gradu, a nadovezuje se i Dunja: — On je tamo od jutra do mraka, ode u deset ujutro, vrati se u noći i uvijek s nekim novim mačem.

Ovakvom paru postaviti pitanje kakvi su im planovi za budućnost i gdje se vide kroz par godine je nepotrebno jer sigurno ni prije dvije godine ne bi rekli da žele biti u Koprivnici. A danas upravo ovdje stvaraju svoj zajednički život. Dunjo i Filipe, sretno!

zatvori