Četvrtak, 25. travnja 2024.

Stotinjak folkloraša u Koprivnici, voditelj Ivančan: Ovdje smo dobrodošli i spremni smo ostati dugi niz godina

U Koprivnici trenutno boravi stotinjak folkloraša iz cijelog svijeta. Radi se o polaznicima Zimske škole hrvatskog folklora koja se u naš grad i županiju vratila drugu godinu za redom, nakon što se prošle godine iz Crikvenice odlučila preseliti na kontinent.

Zimsku školu hrvatskog folklora organizira Hrvatska matica iseljenika, a vodi sin Molvarca, velikana hrvatske etnokoreologije dr.sc. Ivana Ivančana, Andrija Ivančan koji je na jučerašnjem prijemu kod župana rekao da kod nas planiraju ostati dugi niz godina.

— Meni je posebno zbog mog pokojnog oca drago da smo upravo ovdje došli. Izuzetno smo zadovoljni da smo povukli taj potez i osjećamo se dobrodošli, u pravom smislu riječi. Moram reći da ovdje imamo idealne uvjete za rad, a to je za nas jako bitno. Inače, mi smo poznati po tome da ne mijenjamo mjesta održavanja škole tako često. Nakon 25 godina promijenili smo lokaciju i mi kada se skrasimo na jednom mjestu, i ako tu imamo sve uvjete, mi smo ovdje spremni ostati dugi, dugi niz godina.

Upravo je Ivanu Ivančanu posvećena ovogodišnja Zimska škola folklora, u sklopu koje će sutra navečer, knjigu posvećenu ovom poznatom Molvarcu pod nazivom „Veliki čovek z maloga sela“ predstaviti Dragutin Kokša. Polaznici škole folklora u vrijeme boravka u našoj županiji posjetit će i njegovo rodno selo.

Izvor: kckzz.hr

Biti jednom godišnje domaćinom škole čiji polaznici osim iz Hrvatske dolaze iz cijelog svijeta pa i s najudaljenijih kontinenata, poput Australije ispunjava ponosom koprivničko-križevačkog župana Darka Korena:

— Nekako si tepam da smo jedna od županija koja zaista, po pitanju ove tematike, ima štošta za reći. Zahvaljujući vrijednim i marljivim ljudima u našoj županiji, ta naša tradicija i baština je očuvana u pravom smislu riječi i ponosni smo na sve što se iz tog segmenta kulture događa na prostoru Koprivničko-križevačke županije.

Folkloraši će u našem gradu biti do 12. siječnja kad će Koprivničancima na završnom koncertu pokazati što su sve naučili. Kao i prošle godine, koncert će se održati u dvorani Domoljub.

zatvori