Srijeda, 24. travnja 2024.

Sve nas je manje: U 2016. godini zaplakalo je manje od 900 beba

Koprivničko-križevačka županija i u 2016. godini nastavlja bilježiti loše demografske pokazatelje. Prema podacima Ureda državne uprave u našoj je županiji u prošloj godini bilo gotovo dvostruko više umrlih nego rođenih. Naime, u maticu rođenih upisano je 881 dijete, a u maticu umrlih 1.672 osobe.

S obzirom na podatke iz 2014. i 2015. godine, vidljivo je da se tijekom godina smanjuje broj novorođene djece te povećava broj umrlih osoba na području naše županije. U 2014. godini na području županije rođeno je 1.013 djece, a umrlo 1.516 osoba. Godinu dana poslije, 2015. godine, rođenih je upisano 961, a umrlih 1.655. 2016. godina je nastavila ovaj negativni demografski niz, a po prvi puta u zadnje tri godine broj rođenih ne premašuje 900.

Kada se u obzir uzme područje grada Koprivnice, koje obuhvaća i područje Novigrada Podravskog, Rasinje i Sokolovca, u 2016. godini u maticu rođenih upisano je 859 djece, a u maticu umrlih 1.059 osoba.

Voditelj Službe za opću upravu u županijskom Uredu državne uprave Damir Hudelist upozorava da ove podatke treba sagledati s dodatnim oprezom: — Napominjemo da se prema Zakonu o državnim maticama, činjenice rođenja i smrti nastale u Republici Hrvatskoj upisuju u matičnom uredu matičnog područja prema mjestu njihova nastanka, a ne prema prebivalištu osoba, dok činjenice rođenja i smrti hrvatskog državljana nastale u inozemstvu, upisuju se prema matičnom području posljednjeg prebivališta osobe u Republici Hrvatskoj. Slijedom toga, podaci kojima matični uredi raspolažu za svoje matično područje isključivo se odnose na broj upisa u maticu rođenih i upisa u maticu umrlih.

Drugim riječima, u slučaju da Koprivničanka iz nekog razloga rodi u, primjerice, Čakovcu, rođenje djeteta se upisuje u matični ured Međimurske županije, a aplikacija svih državnih matica ne može to sortirati prema prebivalištu.

zatvori