Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Petra Hren jedna je od 16 novih pomoćnica u nastavi, evo zašto joj je srce svakoga dana sve veće

Šesnaest novih pomoćnica u nastavi danas je u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica primilo uvjerenja o osposobljenosti. Riječ je o nezaposlenim osobama iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koje su se u Pučkom otvorenom učilištu osposobljavale za rad s učenicima s teškoćama.

Među njima je i Ivana Bojanović, po struci web dizajnerica koja voli rad s djecom i nada se takvom poslu, premda je tek počelo polugodište i zasigurno ga neće dobiti tako skoro.

Ivana Bojanović. Snimio Marko Posavec.

— Prijavila sam se jer ima jako puno djece kojima je potrebna pomoć, a pomoćnika je jako malo. U ovoj grupi bilo nas je 16, ali trebalo bi nas biti i više jer ima jako puno potrebite djece.

Polaznice osposobljavanja odslušale su dva mjeseca predavanja, nakon čega su mjesec dana bile na praksi u školama. Ivana se nada da će to prerasti u pravo zanimanje, a ne sezonski rad.

— Očekujem da se utvrdi status pomoćnika u nastavi, znači da budemo zaposlenici, a ne sezonci, odnosno da moramo svake godine slati molbe.

Petra Hren (u sredini). Snimio Marko Posavec.

Petra Hren već ima iskustva s tim jer tri godine radi kao pomoćnica u nastavi u Osnovnoj školi “Mihovil Pavlek Miškina” u Đelekovcu. Opisala nam je kako izgleda njen radni dan:

— Dođem u školu, pričekam curicu s kojom radim, uvedem ju u školu i radim sve što je potrebno da se ona slobodno može kretati školom budući da je u kolicima. Tu je i hranjenje i odlasci na WC i sve što joj treba.

Na upit sviđa li joj se taj posao, bez razmišljanja odgovara:

— Da nisu dobra iskustva, ne bih to radila već treću godinu. Svakog dana srce ti je sve veće jer znaš da pomažeš i da to dijete sudjeluje u svim aktivnostima, u socijalizaciji s drugom djecom i svemu ostalome.

Uvjerenja o osposobljenosti pomoćnicama je uručio zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić. Pritom je istaknuo kako Grad ne misli odustati od podrške ovom projektu.

Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

— Puno se priča o pomoćnicima u nastavi, to je ono gdje jedan grad prelazi crtu želi li poticati solidarnost i razvijati jednakost, onima koji možda od samog početka svog života nemaju nažalost jednake uvjete za rast, rad i napredovanje… Na taj način im pomažemo i omogućavamo da ti njihovi koraci u školovanju i osobnom razvoju budu lakši. Odjeci pomoćnika u nastavi su više nego dobri, više nego odlični. Veliko je zadovoljstvo i kod ljudi koji rade kao pomoćnici u nastavi, ali i kod onih kojima pomažu i njihovih roditelja, i to je nešto s čime ćemo ići dalje.

Jakšić je na kraju pohvalio Pučko otvoreno učilište Koprivnica, njegovog ravnatelja Josipa Nakića-Alfirevića i sve njegove suradnike koji provode ovaj i druge projekte obrazovanja odraslih.

Recimo i kako je 13 polaznica ovo osposobljavanje odradilo preko Zavoda za zapošljavanje, a njih tri same su financirale tečaj.

zatvori