Četvrtak, 18. travnja 2024.

Udišu li Koprivničanci dobar zrak?

Koprivnička Gradska uprava naručila je Program zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama za područje Grada Koprivnice.

Pročelnica za izgradnju grada i prostorno uređenje Jasna Golubić pojasnila nam je da Zrinski trg tako ispunjava zakonsku obvezu koju u skladu sa statusom velikog grada ima Koprivnica:

— To je naprosto zakonska obveza koju veliki gradovi imaju. Grad Koprivnica ima status velikog grada i mora donijeti Program zaštite zraka u skladu sa Zakonom o zaštiti zraka. Proveli smo nabavu, ponovili je i postigli nešto nižu cijenu. Sada smo ugovorili izradu tog Programa koji bi nas trebao uputiti u daljnja postupanja na tom području.

Zrinski trg ne očekuje da će morati poduzimati neke značajnije zahvate jer koprivnički kraj slovi kao jedno od područja sa zdravim zrakom, kaže pročelnica Golubić:

Ovo područje se u okvirima Republike Hrvatske smatra vrlo malo zagađenim prostorom. O tome govori i činjenica da ni sama država na ovom području nema svoju stanicu za praćenje kakvoće zraka. No, uvijek ima elemenata koje treba pratiti ili prema njiima postupiti, a na to će nas uputiti ovaj Program.

A što će konkretno građani dobiti ovim Programom za kojega su izdvojili 30 tisuća kuna?

— Prije svega bismo svi trebali znati u kakvom zraku živimo. Osim toga, ako će ti podaci upozoravati da moramo nešto poduzeti, imat će i te koristi. Od onoga što sam do sada pokušala doznati od nekih relevantnih institucija i od sredina iz naše okoline, ne očekujemo da će biti potreba za značajnijim intervencijama. Sve će, pretpostavljam, većim dijelom ovisiti o tome što ćemo sami htjeti van onoga što će nam biti Programom određeno da uradimo.

Program zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama za područje Grada Koprivnice trebao bi biti isporučen Zrinskom trgu u veljači.

zatvori