Srijeda, 24. travnja 2024.

Učenici su iz prve ruke upoznali strahote razaranja Vukovara, ali i njegovu bogatu povijest i ustrajnu obnovu

Učenici koprivničkih osnovnih škola ‘Đuro Ester’ i ‘Braća Radić’, zajedno s osmašima iz OŠ ‘Vladimir Nazor’ Križevci i ‘Mihovil Pavlek Miškina’ Đelekovec u četvrtak i petak posjetili su Grad heroj – Vukovar. Bilo ih je ukupno više od tri stotine, a pratilo ih je dvadesetak nastavnika.

Riječ je o organiziranoj terenskoj nastavi u sklopu projekta “Posjet učenika osmih razreda Vukovaru” koji se provodi na državnom nivou, a organizira ga Javna ustanova “Memorijalni centar Domovinskog rata” iz Vukovara. Smještaj, prijevoz i prehranu učenika financira Ministarstvo hrvatskih branitelja, a bili su smješteni u hostelu Dubrovnik unutar bivše vukovarske vojarne.

Cilj ovog projekta jest učenike kroz dvodnevne aktivnosti učiti o vrijednostima Domovinskog rata i Bitke za Vukovar, u skladu s nastavnim programom povijesti. Stoga, uz razrednike, učenike prate i njihovi učitelji povijesti. Posjet uključuje i obilazak svih mjesta sjećanja vezanih uz Domovinski rat, ali i Gradskog muzeja Vukovar te Muzeja Vučedolske kulture, a završava prenošenjem poruke mira, prihvaćanja različitosti i suosjećanja kroz Školu mira.

Tako su prvoga dana, odmah po dolaku, učenici u dvorani hostela Dubrovnik odslušali predavanja “Domovinski rat” i “Bitka za Vukovar”, a posjetili su i novootvoreni Muzej Vučedolske kulture i Gradski muzej koji se nalazi u sklopu obnovljenog dvorca Eltz. Kroz muzejske postave upoznali su povijest vukovarskog kraja od eneolitika do Domovinskog rata, tj. unatrag pet tisuća godina. Terenski obilazak prvog dana završio je pred križem na ušću Vuke u Dunav, posvećenom svim poginulima za slobodu Hrvatske.

Programske aktivnosti sljedećeg dana obuhvaćale su posjete Spomen domu hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Memorijalnom groblju vukovarskih žrtava iz Domovinskog rata, Spomen domu Ovčara i mjestu masovne grobnice, a posebno je upečatljiv bio Muzej sjećanja u podrumu vukovarske bolnice. Nisu zaobišli ni najpoznatiji simbol Grada heroja – vukovarski vodotoranj. Terenski obilazak završili su u krugu Memorijalnog centra gdje je postavljena izložba vojne tehnike na otvorenom, a posjetili su i muzejski postav “Sjećanje na Domovinski rat – Bitka za Vukovar” te vjerodostojan prikaz srpskih koncentracijskih logora Stajićevo i Begejci. Kroz sve lokalitete vodili su ih stručni vodiči.

Posljednja aktivnost projekta bila je Škola mira u dvorani uz rodnu kuću nobelovca Lavoslava Ružičke gdje je o vrijednosti mira i tolerancije govorio brigadir Petar Ćavar, a nakon toga uslijedio je Kviz za učenike „Živjeti Vukovar“. Svaku je školu predstavljalo po dvoje učenika. U konkurenciji četiri škole pobijedila je OŠ „Đuro Ester“ čije su učenice Marija Klarić i Iva Bešvir pokazale najbolje znanje o Vukovaru.

Osim edukativnog karaktera projekt je ujedno i način socijalizacije u novom okruženju, prilika za upoznavanje običaja, navika i kulture zavičaja u cjelini, ali za OŠ „Đuro Ester“ ovaj je posjet imao i humanitarni karakter. Na poticaj nastavnika Miroslava Kaniseka učenici su dobrovoljno prikupili oko 1.000 kuna, kupili prehrambene proizvode i odnijeli ih u Socijalnu samoposlugu u Vukovaru te na taj način pomogli socijalno najugroženijim stanovnicima Vukovara.

— Iako je bilo vrlo hladno i prilično naporno, to nikako nije umanjilo interes učenika za temu Domovinskog rata što su pokazali aktivnim sudjelovanjem i brojnim pitanjima te je ovakav pristup – učenje u neposrednoj stvarnosti – najefikasniji oblik rada s učenicima, stoga ovaj dvodnevni posjet zaslužuje velike pohvale — zaključila je učiteljica povijesti Jasminka Fanuko-Polančec koja je s učenicima bila u Vukovaru.

zatvori