Utorak, 26. ožujka 2024.

JE LI VAM HLADNO? Temperatura u okolici Koprivnice pala ispod -15°C

U trenutku pisanja ovog teksta, dvije koprivničke automatske meteorološke postaje bilježe uistinu niske vrijednosti temperature zraka.

Premda su prognostički modeli upućivali na temperature između -10 i -12 stupnjeva, stanica Ivanščak trenutno mjeri -16,2, a Herešin -14,7 Celzijevih stupnjeva. Dakle, prilično je hladno! Također, sudeći prema podacima s mreže automatskih meteoroloških postaja Pljusak, Koprivnica je trenutno među najhladnijim gradovima u unutrašnjosti Hrvatske:

Temperatura zraka u 19:50. Izvor: pljusak.com

Obje su te stanice izvan grada, stoga je moguće da je u samoj Koprivnici temperatura ipak koji stupanj viša. Podatke možete pratiti ovdje za Ivanščak i ovdje za Herešin.

Razlog tome je prije svega hladna zračna masa koja nam pritječe s istoka, kao i vedra i mirna noć koja olakšava ohlađivanje. Koliko će temperatura pasti do jutra, ostaje nam vidjeti. Valja spomenuti kako bi tijekom noći mogli stići oblaci koji bi usporili ili zaustavili daljnji pad temperature zraka.

Kao zanimljivost, spomenimo da Milan Sijerković u svojoj knjizi “Koprivnica: Uzbudljiva vremenska pozornica” iz 2006. kao najnižu temperaturu izmjerenu u Koprivnici navodi -28,0°C. To se dogodilo 11. veljače zloglasne zime 1929. godine. Najniža siječanjska temperatura bila je tek decimalu viša od toga: -27,9°C, izmjereno 23. siječnja 1942. Bile su to one zime o kojima pričaju naši stari, kada se Drava čvrsto ledila od obale do obale. Za očekivati je da je u povijesti bilo i nižih temperatura, ispod -30°C, no nije bilo meteoroloških instrumenata i zapisa koji bi ih zabilježili.

Bilo kako bilo, ti rekordi noćas ipak neće biti ugroženi; za to je ipak potrebna prilično jača zima. Dobro se ugrijte i naravno budite posebno oprezni na prometnicama.

zatvori