Petak, 19. travnja 2024.

O čemu se sve pisalo prošle godine u Podravini i Prigorju

Nakladništvo u Koprivničko-križevačkoj županiji nam je u 2016. godini pružilo preko osamdeset naslova. Ta je brojka slična prijašnjim godinama, a u nju ulaze autori i nakladnici s područja županijskih središta Koprivnice, Đurđevca i Križevaca.

Zastupljene su skoro sve književne, stručne i publicističke vrste, a pojavila su se i neka nova, manje poznata imena pored iskusnih i dobro nam znanih stvaratelja. Najbrojnije su knjige iz Koprivnice i okolice, a najznačajnija djela s tog područja izdvojila nam je viša knjižničarka iz Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Josipa Strmečki:

— Ove godine s najviše tiskanih djela je izdavač vjerske literature Figulus. Zatim tu je naš Šareni dućan, ove godine s nešto skromnijom produkcijom, ali sve su to probrana djela svjetske književnosti. Zatim knjiga Petra Feletara ‘Hrvatske povijesne ceste’ ili povjesničara Ranka Pavleša ‘Bjelovarski kraj i zapadna Bilogora’. Zatim tu su neka memoarska djela, ‘Ivan Picer: u znaku uspomena’, razgovori i prisjećanja našeg pjesnika Ivana Picera. Tu je zatim knjiga ‘Veliki čovek z Maloga sela: sjećanja i razgovori s dr. sc. Ivanom Ivančanom’, kojega mnogi znaju kao voditelja ansambla Lado.

Vrijedno je spomenuti i zanimljiv povijesno-ljubavni roman o rasinjskoj plemenitaškoj obitelji Inkey „Odškrinjena duša davne Rasinje“ kojeg je napisala Vesna Hadelan. Osim Koprivnice, Đurđevac i Križevci su također podarili velik broj naslova i ove godine:

— S đurđevačkog područja po meni najznačajniji je projekt odnosno kapitalno izdanje djela Božice Jelušić, izabrana djela u pet knjiga. Zatim tu je ‘Ekohistorija Đurđevca i Virja’, povijesna knjiga jednog mladog znanstvenika, povjesničara Nikole Cika. S križevačkog područja opet dolazi isto značajno djelo koje prelazi lokalne okvire. To je knjiga o Križevcima, monografija ‘Križevci: vjekovi slobodnoga kraljevskog grada’ povjesničara umjetnosti Zdenka Baloga.

Izložba o svim navedenim naslovima izdanima u našoj županiji može se razgledati u izlozima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica do 9. siječnja, a opširniji popis naslova možete pronaći na internetskim stranicama Knjižnice.

zatvori