Petak, 19. travnja 2024.

HAK UPOZORAVA Moguća je kiša koja se ledi na tlu

Za danas najavljena kiša još nije počela padati na koprivničkom području, ali diljem unutrašnjosti Hrvatske ima oborina i to kiše koja se ledi u dodiru s tlom. Prema izvještajima iz drugih krajeva, kiša se zasad ne ledi na cestama jer su soljene, ali smrzava se na automobilima i drugim površinama.

“Kiša mjestimice pada u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici i središnjoj Hrvatskoj. Ponegdje se kiša ledi u dodiru sa hladnim tlom pa vozače pozivamo na dodatan oprez. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme”, stoji na HAK-ovoj stranici Stanje na cestama.

Razlog padanju kiše, a ne snijega na temperaturama koje su još uvijek ispod nule leži u činjenici da je u višim slojevima atmosfere zatoplilo i južno strujanje razbija temperaturnu inverziju koja nam je proteklih dana osiguravala hladnoću, nisku naoblaku, maglu i inje. Do kraja dana toplina bi trebala zahvatiti i niže slojeve zraka i tada će opasnost od kiše koja se smrzava biti znatno manja. Glavninu kiše očekujemo navečer i tijekom noći na srijedu.

zatvori