Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Žrtvama holokausta u spomen položeni vijenci i pušteni lampioni

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta. Tim povodom u Koprivnici se u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje četvrti dan za redom održava stručni skup na temu Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti.

Osnovna škola Đuro Ester jutros je bila domaćin videokonferenciji na kojoj su nastavnici i učenici iz sedam škola iz cijele Hrvatske razmijenili programe obilježavanja današnjeg dana. U Đuri Esteru holokaust se dodatno podučava u posljednjih 10 godina. Razlog za to je činjenica da je Danica bila prvi ustaški sabirni logor u Hrvatskoj, podsjetila je ravnateljica Sanja Prelogović:

— Upravo to ima jednu težinu i važnost. Svi mi pedagozi imamo odgovornost doprinijeti odgoju djece upravo na tu temu. Mi koji vodimo škole smo izuzetno osviješteni i prenosimo to na svoje djelatnike, ali i, što i jest najvažnije, na našu budućost, na našu djecu, učenike. Jer oni moraju znati što mi odrasli već znamo: da se više nikada ne ponovi, ne samo židovskom već ni jednom drugom narodu ovakva strahota. A ne smijemo ni zaboraviti da je izraelski, židovski narod izabran narod, koji je puno trpio, ali je blagoslovljen narod.

Snimio Marko Posavec.

Stručnim skupom što danas završava u Koprivnici više je nego zadovoljna predsjednica Židovske općine Koprivnica dr. Sanja Švarc-Janjanin:

— Ovo je nešto sjajno što se puna četiri dana odvijalo u našem gradu. Teme koje su obrađene su izuzetno bitne za mlade generacije. Odrađene su punog srca i vrlo profesionalno. Ne da sam zadovoljna već sam toliko ponesena cijelom pričom da vam naprosto ne mogu opisati kako se osjećam.

Agencija za odgoj i obrazovanje za održavanje 14. po redu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta izabrala je upravo Koprivnicu i nimalo nije pogriješila, ocijenila je viša savjetnica Loranda Miletić. Upravo u Koprivnici održana je i prva videokonferencija što je prvi pokušaj da u istom danu na istom događaju okupe nastavnike, ali i učenike iz sedam škola diljem Hrvatske, skup je dobio potporu cijele lokalne zajednice, ne samo škola već i gradske i županijske uprave, Muzeja i građana. Stoga viša savjetnica Miletić uopće ne dvoji po čemu će pamtiti ovaj skup održan u našoj Koprivnici:

— Po izuzetnoj gostoljubivosti i dobroj volji da nam budu suradnici i partneri. Mi smo dolazeći u Koprivnicu znali da ćemo ovdje imati suradnike. Iz Koprivnice pak odlazimo s novim prijateljima.

Program obilježavanja dana sjećanja na jednu od najvećih ljudskih tragedija u povijesti čovječanstva nastavljen je na Danici. Na mjestu prvog sabirnog ustaškog logora održana je komemoracija. Vijence su položili predstavnici Židovske općine, Grada, Županije, Saveza antifašističkih boraca i Agencije za odgoj i obrazovanje, a na Danici su bili i učenici koprivničkih škola koji su tako na mjestu događaja imali priliku dodatno naučiti činjenice iz naše povijesti. Učenici Osnovne škole Đuro Ester pustili su u zrak 40 lampiona koji simboliziraju 40 logora u kojima su stradavali Židovi.

zatvori