Četvrtak, 28. ožujka 2024.

ERASMUS PLUS Učenica Karla Ressler puna dojmova vratila se iz Francuske

Učenicima Srednje škole Koprivnica daje se na biranje mnoštvo projekata. Jedan od njih je Erasmus + projekt koji je najveći projekt Europske Unije za obrazovanje i osposobljavanje učenika i studenata kroz različite teme. Sam Erasmus + projekt ne provodi se samo u srednjim školama već i u predškolskom i osnovnoškolskom odgoju te na fakultetu.

Piše Karla Ressler.

Europski projekt “Les entrepreneurs de l’Europe de demain” (Europski poduzetnici sutrašnjice), koji se odvija u okviru Erasmus+ projekta, uključuje učenike Srednje škole Koprivnica zajedno s partnerima-školama iz Francuske (koordinator projekta), Španjolske, Italije i Finske te je financiran je od strane Europske Unije.

Naši učenici imali su priliku birati u koju od navedenih zemalja žele posjetiti. Učenici koji su odabrali Finsku na mobilnost su išli prvi, a kasnije se išlo u Italiju pa Španjolsku te na kraju u Francusku koju sam i ja sama odabrala.

Snimila Karla Ressler.

Polazak je bio 7. prosinca 2016. sa Zračne luke Zagreb prema Zračnoj luci Amsterdam gdje smo presjedali za Zračnu luku Lyon. Ispred Zračne luke Lyon čekali su nas učenici iz Italije te smo kasnije autobusom krenuli prema malenom gradiću pokraj Lyona, Annonayu, gdje su nas dočekale naše udomiteljske obitelji kod kojih smo proveli sljedećih 10 dana. Svaki nam je dan bio pomno isplanirani te smo imali jako malo slobodnog vremena.

Drugi dan posjetili smo Saint – Étienne i muzej rudarsva u tom gradu. Nakon ručka u planu nam je bilo razgledavanje grada kroz stoljeća. Najzanimljivije je bilo da smo, kako smo hodali, mogli primijetiti prijelaz iz stoljeća u stoljeće na arhitekturi grada.

Treći dan proveli smo u njihovoj školi Saint – Dénis (Lycce Saint – Dénis) u kojoj smo predstavljali svoje radove kroz godinu i upoznali smo se s nekim poznatim poduzetnicima iz te regije. Također nas je posjetila i Europska parlamentarka gospođa Grossetête. Na kraju dana za učenike koji su bili izvučeni, slijedilo je iznenađenje i to vožnja u velikom balonu.

Snimila Karla Ressler.

Prema rasporedu imali smo slobodni vikend te smo ga mogli provesti kako god smo htjeli. Prema dogovoru s mojom udomiteljskom obitelji, posjetili smo shopping centar u Lyonu i navečer najznačajniji događaj u godini, Fête d’allumier. Za nedjeljni ručak poslužili su nam francuske specijalitete – lisnato tijesto s puževima i crvima, tanjur pun salate sa umakom, sirovo meso koje smo morali peći u vrelom ulju, te na kraju za desert ,naravno, mousse od čokolade.

Šesti dan posjetili smo špilju Chauvet, zapravo imitaciju prave špilje. Jedan od najboljih posjeta tijekom putovanja bio je posjet tvornici čokolade Valrhona gdje smo naučili degustirati čokoladu, a kasnije smo mogli kušati više vrsta čokolade od bijele do tamne crne.

Snimila Karla Ressler.

Sedmi dan upoznali smo sam gradić Annonay i njegove znamenitosti, a kasnije smo posjetili staru tvornicu papira gdje smo sami radili svoj papir i gostovali u radijskoj emisiji.

Osmi dan otišli smo prema Lyonu gdje smo posjetili njihov prekrasan regionalni parlament i tamo smo bili informirani o svim komponentama razvoja regije Rhone-Alpes. Nakon parlamenta posjetili smo muzej otpora (Musée de la resistance) u kojem smo naučili o stanju te regije tijekom Drugog svjetskog rata.

Snimila Karla Ressler.

Deveti dan posjetili smo gradonačelnika grada Annonaya, gospodina Michela Seveniera, koji nam je približio uređenje Francuske prema regijama, županijama i gradovima, ali i stanovnicima. Nakon toga posjetili smo tvornicu kože u koju su išli oni s jakim želucem, ali ja nisam među njima. Vratili smo se u školu gdje smo imali simulaciju debate EU parlamenta, a tema je bila kako zaštititi Europu od terorističkih napada i mogu sa sigurnošću reći da smo imali jako dobra rješenja.

I tako smo deseti dan krenuli prema našoj lijepoj domovini Hrvatskoj. Ovo putovanje za mene je bilo veliko iskustvo, razvila sam francuski jezik koji učim i upoznala prekrasne ljude kojih ću se uvijek sjećati.

Kada ovako mladi učenici posjete neku zemlju zapravo mogu zaključiti da je svugdje lijepo, ali doma je najljepše.

Snimila Karla Ressler.
zatvori