Četvrtak, 18. travnja 2024.

EPIDEMIJA GRIPE Više od dvije stotine oboljelih, ali očekuje se mnogo više

Trećega tjedna od početka ovosezonske epidemije gripe u Koprivničko-križevačkoj županiji evidentirane su 204 oboljele osobe.

Najviše njih (118) je u dobi od 30 do 64 godine, što znači da je gripa zasad najviše poharala radno aktivno stanovništvo. Vrlo malo oboljelih je u kategoriji vrtićke i školske djece, ali i onih treće životne dobi: od gripe je oboljelo samo sedmero starijih od 65 godina. Epidemiolozi smatraju da su te osobe već tijekom života stekle imunitet, a za vjerovati je i da ih se dosta cijepilo što je dodatno povećalo njihovu otpornost.

Epidemiju gripe vrlo pomno prate u Epidemiološkoj službi županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Voditelj Službe dr. Darko Radiček kaže da, iako je još uvijek nemoguće reći, vjeruje da je cjepivo kojim su se ove sezone procjepljivali građani djelotvorno. No, vrhunac gripe ipak je za očekivati za dva do tri tjedna.

Recimo i da je u našoj županiji lani bilo 706 oboljelih od gripe. To je vrlo malo s obzirom na to da po sezoni prosječno u županiji oboli od dvije do tri tisuće građana. Stoga epidemiolozi očekuju da će si ove godine gripa ponovo dati maha te da možemo očekivati ponovno velik broj gripoznih građana.

Podsjetimo i da su u koprivničkoj bolnici zbog gripe zabranjene posjete pacijentima.

zatvori