Četvrtak, 25. travnja 2024.

DHMZ upozorava na opasno vrijeme: Prvo ledena kiša pa mokar snijeg

Izvor:DHMZ
Državni hidrometeorološki zavod u srijedu je javnosti uputio priopćenje u kojem upozorava na nepovoljne i potencijalno opasne vremenske prilike tijekom petka, 13. siječnja.

Nakon što će u četvrtak s pritjecanjem toplijeg zraka s jugozapada biti osjetno toplije, petak donosi izraženu promjenu vremena (koju smo već najavili). Četvrtak će proći u znaku umjerenog do jakog jugozapadnog vjetra, a temperatura će nakon dugo vremena porasti malo iznad nule.

Nešto kiše moguće je već u noći na petak, a glavni oborinski val trebao bi nas zahvatiti u petak tijekom prijepodnevnih sati ili najkasnije sredinom dana. DHMZ u svom priopćenju posebno upozorava na mogućnost kiše koja se smrzava u dodiru s tlom. Oborine će poslijepodne, uz pad temperature, postupno prijeći u susnježicu i snijeg. Pritom se očekuje stvaranje snježnog pokrivača visine i do 25 cm, ističe DHMZ. Sve će to pratiti umjeren, na udare i jak sjeverni vjetar.

U subotu i nedjelju prolazno smirivanje vremenskih prilika, a zatim od ponedjeljka novo zahladnjenje i povremene oborine: snijeg u unutrašnjosti, a na Jadranu uz kišu mjestimice susnježica i snijeg.

Razmjerno hladno i vjetrovito vrijeme nastavit će se i sljedeći tjedan, a izgledno je i do kraja siječnja, zaključuju iz DHMZ-a.

zatvori