Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Andrea Cirkvenec: Studentski život je skup i stipendija je velika pomoć

Dobitnici županijske stipendije danas su u Nemčićevoj potpisali ugovore o stipendiranju i tako službeno postali stipendisti Koprivničko-križevačke županije.

Dobilo ih je dvadeset studenata deficitarnih struka, s time da su kod odabira bili važni kriteriji izvrsnosti te socijalnog statusa.

Potpisivanje ugovora bilo je prilika da podravsko-prigorskim studentima koji su u ovoj akademskoj godini od Županije dobili financijsku potporu od 700 kuna mjesečno čestita i poželi im sreću u daljnjem školovanju koprivničko-križevački župan Darko Koren.

— Želimo povećati postotak visokoobrazovanih osoba na našem području, željeli bismo naravno da svojim znanjima koje ćete steći nakon završetka studija pomognete u razvoju naše županije i da tu pronađete svoje mjesto za život i obitelj. Još jednom vam čestitam što ste ovdje jer je to dokaz vaše dosadašnje uspješnosti. Nadam se da će vam ova naša skromna potpora u jednoj mjeri pomoći na vašem putu na kojem vam želimo puno uspjeha i svako dobro — poručio im je župan.

Županijske stipendije dobili su tako studenti elektrotehnike, prava, građevine, psihologije, medicine, farmacije i strojarstva.

Jedna od njih je studentica prve godine prava u Osijeku Andrea Cirkvenec iz Novigrada Podravskog. Andrea bi se, kaže, nakon završenog studija željela vratiti u našu županiju i nada se da će kao pravnica moći pronaći posao. A do tada, stipendija će joj puno pomoći: — Ova stipendija će uvelike pomoći meni i mojim roditeljima u sufinanciranju mog studentskog života koji je pogotovo kad studirate u drugom gradu jako skup.

Stipendiju je dobio i vrhunski koprivnički triatlonac Denis Pleše koji je ove godine upisao farmaciju u Zagrebu: — Živim u studentskom domu tako da su meni, na svu sreću, troškovi smještaja niži od onih studenata koji su u privatnom smještaju, tako da ja najviše trošim na hranu i prijevoz do fakulteta i takve stvari.

Županija je program stipendiranja pokrenula ove akademske godine i to nakon što je desetak godina studentima pomagala modelom kreditiranja. Iz županijske su uprave najavili da će se u narednim godina, sukladno s financijskim mogućnostima, broj stipendija i povećavati.

zatvori