Četvrtak, 28. ožujka 2024.

ZIMSKA ŠKOLA FOLKLORA ‘Neka mladi upoznaju i upamte ime Ivana Ivančana’

Početkom sljedeće godine u Koprivnici će se ponovno održati Zimska škola hrvatskog folklora.

Bilo je to i za očekivati jer su njezini organizatori, Hrvatska matica iseljenika, takav scenarij najavili nakon što je početkom siječnja naš grad prvi puta ugostio stotinjak folkloraša – voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina.

Sve njih ćemo s veseljem ponovno ugostiti, rekao je na današnjoj konferenciji za medije koprivničko-križevački dožupan Ivan Pal:

— S velikim veseljem čekamo taj događaj koji je apsolutno afirmativan za ovu našu sredinu i on ne bi bio kod nas da ljudi koji vode školu, Hrvatska matica iseljenika i sam Andrija Ivančan koji ju vodi, ne prepoznaju ovu sredinu kao jezgru iz koje hrvatski folklor izlazi u prostor Hrvatske, ali i šire.

Foto: kckzz.hr

Ovu, sada već folklornu instituciju pokrenuo je rođeni Molvarec, dr. Ivan Ivančan 1963. godine i njemu će, povodom desete obljetnice smrti, predstojeća škola biti posvećena. Predsjednica županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Nada Šešić:

— Cijelu školu pratit će negdje odozgo doktor Ivan Ivančan, a mi ćemo se njega rado prisjetiti. Vrlo je važno da govorimo o doktoru Ivančanu jer to je čovjek kojeg mnogi polaznici nisu upoznali. Ja sam stara folklorna garda i ja sam ga poznavala, ali mnogo mladih ga poznaje samo iz knjiga iz kojih uče i iz kojih crpe gradivo koje će postavljati na scenu. Zato je ovo lijepa prilika da svi ti mladi koji se bave čuvanjem tradicijske kulture i folklora upoznaju i upamte ime doktora Ivana Ivančana.

Stotinjak polaznika iz Australije, SAD-a, Švicarske, Njemačke, Mađarske, Rumunjske, Vojvodine, Bosne i Hercegovine te cijele Hrvatske ovog će puta u Koprivnici učiti plesove, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga dinarskoga područja te plesove Hrvata u Bosni i Hercegovini koji pripadaju tom plesnom području.

Zimska škola folklora počinje 3. i trajat će do 12. siječnja kad će polaznici Koprivničancima na završnom koncertu pokazati što su sve naučili. Kao i prošle godine, koncert će se održati u dvorani Domoljub.

Foto: kckzz.hr
zatvori