Srijeda, 27. ožujka 2024.

STIŽE GRIPA Zalihe cjepiva su pri kraju, a onog protiv HPV-a više nema

U Koprivničko-križevačkoj županiji za sada nije zabilježen još ni jedan slučaj gripe. No, s obzirom na to da se ona u Hrvatskoj ipak pojavila, to bi za dva do tri tjedna mogla biti masovnija pojava.

Doznali smo to od voditelja Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Darka Radičeka koji je izrazio zadovoljstvo akcijom procjepljivanja provedenom ove sezone. Naime, od 7.200 doza cjepiva koliko je stiglo u našu županiju, dosad su potrošene gotovo sve. Još je nešto cjepiva ostalo po ambulantama i one su po cijeni od 20 kuna dostupne građanima koji se žele zaštititi. Dodatne doze cjepiva protiv gripe županijski Zavod za javno zdravstvo neće naručivati.

A u Zavodu su vrlo zadovoljni i odazivom na procjepljivanje protiv HPV-a, uzročnika raka grlića maternice. Od dr. Jasenke Vuljak Vulić doznajemo da je odaziv školaraca – dakle osmaša i učenika prvih razreda srednjih škola – takav da su ostali bez cjepiva. Stoga su za mjesec dana morali odgoditi sve one koji su prvu dozu htjeli primiti u prosincu. Konkretne brojčane pokazatelje imat će u siječnju, kada će stići nove doze cjepiva i kada će nastaviti s ovom važnom preventivnom akcijom.

zatvori