Četvrtak, 25. travnja 2024.

STIGLA JE GRIPA Evo kako ju najbrže preboljeti

Prvi ovosezonski klinički slučajevi gripe evidentirani su u ambulantama obiteljske medicine u Koprivničko-križevačkoj županiji. Riječ je o tek devet slučajeva na koprivničkom i križevačkom području, no oni su ipak naznaka znatno većih brojki koje očekuju podravsko-prigorski epidemiolozi.

Dr. Darko Radiček, voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, rekao je Dravi.info da je riječ o tipičnim virusnim infekcijama s uobičajenim općim simptomima simptomima, visokom temperaturom, bolovima po kostima i mišićima i osjećajem općeg umora. No uz te, mogući su i takozvani kataralni simptomi – hunjavica, kašalj, iskašljavanje…

Prvenstveno treba mirovati. Nije dobro naprezati se i izlagati fizičkim naporima jer virus u tom slučaju može uzrokovati znatne štete na organima, osobito na srčanom mišiću i plućima. Prvih dva do tri dana treba ostati kod kuće i skidati temperaturu te piti tople napitke. Tek ako se potom opće stanje ne smiruje, ili što je još gore, ako se pogoršava, ako dođe do otežanog disanja, treba otići liječniku. Neki pacijenti uslijed gripe mogu čak postati i smeteni. No, to su srećom rijetki slučajevi. Gripu uglavnom u najvećem broju slučajeva prebolimo mirovanjem uz konzumiranje toplog čaja.

Iako su dobro nam znani kućni lijekovi poput meda, limuna, češnjaka i C vitamina dobro došli, epidemiolog Radiček prednost ipak daje preventivnom cijepljenju. Kaže da cjepiva ima još nekoliko doza. Iako je gripa već krenula, cijepiti se još uvijek može, kaže dr. Radiček no upozorava da će prava zaštita nastupiti za 10 do 14 dana:

— Ako bolest u to vrijeme nastupi, nije krivo cjepivo ili mi koji smo cijepili već termin tretiranja. No nakon toga, budite uvjereni, i takvi će pacijenti biti u potpunosti zaštićeni.

Recimo i da je s prošlim tjednom u cijeloj Hrvatskoj evidentirano 739 oboljelih od ovosezonske gripe.

zatvori