Četvrtak, 25. travnja 2024.

SASTANAK U VLADI ‘Uloga Podravke kao generatora razvoja poljoprivrede nije do kraja ispunjena’

Podravsko-prigorski župan Darko Koren bio je jedan od sudionika zagrebačkog sastanka premijera Andreja Plenkovića i cijele Vlade s hrvatskim županima i predstavnicima Udruge gradova.

Sastanak je bio prigoda da obje strane izraze svoje stavove, potrebe i planove za naredno razdoblje. Župan Koren je, kaže, jako zadovoljan održanim sastankom:

— Jako sam zadovoljan, prije svega jer do sada nikad nije bio organiziran ovakav sastanak, kompletan u svakom smislu. U 4 i pol sata, koliko je trajao, svi smo imali prilike izreći ono što smo smatrali najvažnijim. Posebno sam zadovoljan načinom na koji je premijer sve pratio i sa zaključcima koje je iznio i po resorima i po područjima. Vidljivo je da se u ova dva mjeseca dosadašnjeg mandata Vlade izuzetno informirao i optimist sam, osobito stoga jer vidim da se izuzetno puno pažnje posvećuje državnoj imovini, odnosno novom Minstarstvu državne imovine i njegovoj ulozi u hrvatskom gospodarstvu. To naravno važi kad govorimo o pitanju državnog udjela u tvrtkama što je nama važno zbog Podravke, koja je naravno bila jedna od tema sastanka.

Naime, Podravku u Nemčićevoj drže jednim od alata kojim bi u velikoj mjeri unaprijedili razvoj poljoprivrede. Upravo kroz Podravku namjeravaju je direktno povezati s industrijom, pojasnio je župan Koren:

— Smatram da se stvari moraju promijeniti. Uloga Podravke kao generatora razvoja poljoprivrede nije do kraja ispunjena i mogu se naći adekvatnija i bolja rješenja.

Foto: Vlada RH.

No sve na kraju ovisi o tome hoće li država ostati jedan od najvećih dioničara i tako utjecati na procese u koprivničkoj kompaniji, što bi i lokalnoj politici otvorilo mogućnosti za provedbu planiranih projekata.

Sam župan Koren izvršnoj je vlasti kao prioritete Podravine i Prigorja istakao potrebu rješavanja problema oko realizacije Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica. Na sastanku je bio i ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović koji je obećao da će konačno idući tjedan osigurati termin za razgovor o toj temi.

Koren je, kaže, s premijerom razgovarao i o projektima navodnjavanja i vodoopskrbe te o osam projekata u podravsko-prigorskom školstvu. U Županiji, ali i u Gradu Koprivnici planirali su školske objekte graditi po programu javno-privatnog partnerstva. Čak je i Županijska skupština odlučila da će novu Obrtničku školu u Koprivnici graditi uz potporu JPP-a no, kao što je poznato, država je to stopirala. Je li župan Koren doznao nešto novo?

— Ova vlada nema izgrađen stav o tome pa moramo pričekati što će odlučiti. No, činjenica je da smo još za bivšeg ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a sada i s novom ministricom Žalac, definirali da se s Europskom komisijom moraju redefinirati sporazumi koji će omogućavati aplikacije i kandidiranje takvih objekata za gradnju. Možemo očekivati ili jedno ili drugo iduće godine.

Foto: Vlada RH.

Koren je državnoj izvršnoj vlasti iznio i županijske planove s koprivničkom bolnicom, poglavito oko projekta dnevne bolnice, ali i izgradnje nove pedijatrije. Susret s Vladom bio je prigoda i da župan Koren upozori na problematiku financiranja županijskih uprava za ceste, a time i investiranja u održavanje lokalnih prometnica.

Hoće li i građani dijeliti županovo zadovoljstvo susretom s premijerom i ministrima, pokazat će nam vrijeme. Pitanje je samo koliko će se čekati.

Foto: Vlada RH.
zatvori