Subota, 20. travnja 2024.

FOTO Ratimir Ljubić: Nadamo se da će se ipak naći način da se izgradi nova Obrtnička škola

Svečanom akademijom u dvorani Domoljub kraju je privedeno obilježavanje 130. obljetnice djelovanja Obrtničke škole Koprivnica.

Na prve početke podsjetio nas je ravnatelj Ratimir Ljubić:

— Prije 130 godina je ukazom Izidora Kršnjavoga osnovan jedan šegrtski pri Pučkoj osnovnoj školi. Od tada se učenici sustavno obrazuju za strukovna zanimanja. Danas Obrtnička škola broji 700 učenika u 31 razrednom odjelu. Za više od 26 različitih zanimanja školuju se u trogodišnjim i četverogodišnjim programima te u programima niže stručne spreme za djecu s teškoćama u razvoju. Postoji mogućnost i nastavka školovanja s tri na četiri godine.

Obrtnička škola je i veliki poslodavac. Od 103 zaposlena je 89 profesora, među kojima ih je pet savjetnika i sedam mentora. Dodatno je angažirano i šest pomoćnika u nastavi.

Škola je proteklih godina zauzela mjesto među najuspješnijima u Hrvatskoj. Od 2009. godine povukla je 350 tisuća eura bespovratnog novca, 70 učenika je bilo na stručnoj praksi diljem Europe, a zahvaljući uspješnom provođenju EU projekata dobila je i titulu ambasadora Erasmus+ za strukovno obrazovanje.

A da je Obrtnička škola odgojno-obrazovna institucija u pravom smislu riječi, govori i činjenica da su zaposlenici predvođeni profesorima osnovali Udrugu “Šegrtsko srce” kako bi svim učenicima osigurali jednake uvjete za školovanje.

Također, svi zajedno s nestrpljenjem očekuju da se konačno izgradi i nova Obrtnička škola.

— Već 12 godina se vrti priča o novoj Obrtničkoj školi. Nažalost, uvijek se naišlo na neke prepreke. Nadam se da će uskoro i to biti. Grad je otkupio zemljište i pripremio infrastrukturu i dodijelio zemljište za Obrtničku školu. Županija je kao osnivač investirala u idejni i glavni projekt. Županijska skupština je donijela odluku da će se škola graditi partnerstvom javnog i privatnog i na žalost, tu je sve stalo. Što će biti dalje, vidjet ćemo. No nadamo se da će se ipak naći način da se izgradi nova Obrtnička škola – zaključuje Ljubić.

zatvori