Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Lana Stojićević u sinagogi predstavila ‘Parcelu’

Kao završni izložbeni projekt u 2016. godini, AK galerija u suradnji s platformom Vox Feminae u četvrtak navečer koprivničkoj je publici predstavila samostalnu izložbu ‘Parcela’ umjetnice Lane Stojićević u prostoru koprivničke sinagoge u Svilarskoj ulici.

Tema izložbe je fenomen stihijske izgradnje hiperkičastih kuća – vila koje preplavljuju jadransku obalu. Kroz makete kuća-vila, umjetnica ukazuje na različite posljedice konzumerističkog društva, neplanskog urbanizma, problematizira odnos arhitekture i krajolika kao i elemente arhitekture u kojima prepoznaje sraz stereotipno shvaćenog muškog i ženskog principa. Makete su na neki način odraz današnjeg društva i stvarnosti.

„Stvarnost koja s jedne strane zapostavlja povijesne i kulturne vrednote vidljive i u prostornom ambijentu izložbe koja se održava u sinagogi – nekadašnjem prestižnom zdanju sakralnog karaktera koje danas stoji devastirano i neodržavano, prepušteno neumoljivom tijeku vremena. S druge strane, ta ista stvarnost pod geslom demokracije dopušta vandalizacije u obliku „divlje“ gradnje i neplanskog urbanizma.” (iz teksta Helene Kušenić)

Izložbu možete razgledati 23., 27., 28., 29. i 30. prosinca od 17 do 19 sati.

Fotografije: BlackStudio


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori