Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Adela Klen: Roditelji su me učili da budem čovjek i da pomažem drugima kad mogu

Za velik doprinos i pomoć koju su pružili migrantima u prelasku hrvatske granice kod Botova, koprivnički volonteri jučer su primili zahvalnice Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

Koprivnički Crveni križ, prisjećajući se izbjegličke krize u kojoj je empatiju i veliko srce pokazalo više od 250 koprivničkih volontera, obilježio je tako Međunarodni dan volontera kojemu je posvećen 5. prosinca.

Zvonimir Šašek. Snimila Nela Carek.
Zvonimir Šašek. Snimila Nela Carek.

Svoju zahvalnicu primio je, između ostalih, Zvonimir Šašek, dugogodišnji volonter Gradskog društva Crvenog križa koji je kao voditelj Županijskog interventnog tima velik dio svog slobodnog vremena tijekom tih 29 dana proveo pomažući pri dočeku migranata u Botovu i njihovom prelasku do mađarske granice.

— Iskustva su vrlo raznolika. Odradili smo posao na ponos cijelog grada. Bez ičije pomoći odradili smo svih 29 dana i noći. Na ponos su nam i mladi ljudi koji su svakodnevno dolazili i pomagali nam i što nisu pokazivali niti malo rezerve prema izbjeglicama. Mislim da volontiranje s takvim ljudima u Koprivnici ima svoje sutra — s ponosom je rekao Zvonimir.

Jedna od njih je 17-godišnja Adela Klen koja volontira od šestog razreda osnovne škole. Volontiranjem je, kaže, dobila novu obitelj koja joj pomaže da otkrije sebe i ljude koji ju okružuju, a najveći utisak na nju je ostavila baš izbjeglička kriza.

Adela Klen. Snimila Nela Carek.
Adela Klen. Snimila Nela Carek.

— Bili smo na kolodvoru kada su izbjeglice dolazile vlakom. Mi smo im davali hranu i vodu, ono što im je bilo najviše potrebno. Uz to, prevodila sam ženi iz ljekarne koje lijekove treba uzeti dijete koje je bilo među izbjeglicama — prisjeća se koprivnička gimnazijalka Adela koja je najviše problema imala s odgovaranjem na pitanje što je potiče na volontiranje jer je njoj to normalno. — Roditelji su me tako odgajali i učili da budem čovjek i da pomažem drugima kada to mogu — kaže.

Bojan Horvat. Snimila Nela Carek.
Bojan Horvat. Snimila Nela Carek.

U migrantskoj krizi aktivno je sudjelovao i naš kolega, voditelj na Radio Dravi Bojan Horvat. — Za mene je to bilo nezaboravno iskustvo jer smo znali da činimo pravu stvar i sudjelujemo u akciji koja je zahvatila globalne razmjere. Osobno za mene jedan period nakon kojeg sam drugačije gledao na život, ali i na svijet oko sebe. Mislim da bih žalio do kraja života da se nisam uključio u volontiranje tada i pomogao na bilo koji način tim ljudima — ispričao nam je Bojan, a na pitanje bi li sve ponovio, odgovorio: — Apsolutno da.

Zahvalnice su okupljenim volonterima uručili i još im jednom zahvalili za njihovu požrtvovnost ravnateljica koprivničkog Gradskog društva Crvenog križa Adela Sočev i zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić.

— Doista vam veliko hvala što smo i tada pokazali da je Koprivnica grad s velikim srcem i velikom solidarnosti. Pokazali ste da smo grad koji je u svakom trenu spreman dati sve od sebe da pomogne svima onima kojima život u startu ili nekoj fazi života ne daje jednake šanse za razvoj i da oslikaju neke lijepe slike života. To je velik uspjeh svih vas i ponosni smo na vas i na naše Gradsko društvo Crvenog križa — rekao je Jakšić.

Ravnateljica koprivničkog Crvenog križa istaknula je tim povodom da se oni u svom radu najviše oslanjaju na volontere te pozvala da se uključe i oni koji se dosad nisu volontirali jer vrijeme koje izdvoje, kaže, pomaže onima kojima je to potrebno.

zatvori