Četvrtak, 25. travnja 2024.

‘Želimo valorizaciju doprinosa 117. brigade u borbi za hrvatsku neovisnost’

Zapovjednici 117. brigade Koprivničko-križevačke županije požalili su se na jučerašnjem sastanku u Gradskoj upravi savjetniku predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović za braniteljska pitanja Anti Deuru da se njihovo učešće u Domovinskom ratu ne valorizira dovoljno.

Ratni zapovjednik 117. brigade Hrvatske vojske Dragutin Kralj:

Tražili smo da se podsjetimo na vremena od prije 20 godina i sudjelovanja 117. brigade u Domovinskom ratu i potom. Izostala je valorizacija učinka naše postrojbe, prije svega naših poginulih, ranjenih, oboljelih, ali i svih ostalih koji su sudjelovali u ratu. Njihovo sudjelovanje do sad nije valorizirano.

Branitelji 117. brigade nisu dobivali državna priznanja poput drugih, dodao je.

Sastanak je održan i s ciljem da se potakne dodjela priznanja braniteljima s područja naše županije za sudjelovanje u obrani domovine, na što je savjetnik Deur istaknuo da će se pokušati riješiti taj problem:

Vjerujem da mnoge stvari o kojima smo danas pričali da moramo rješavati. Moramo dati snagu brigadi i ljudima, jer su oni to imali ’91. Danas smo tu da svi zajedno pokušamo na najkvalitetniji mogući način ispraviti nepravde i ono što se u određenim okolnostima možda i zaboravilo.

Sastanku su ispred Grada sudjelovali zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić, zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti i europske poslove Darko Ledinski, a ispred Županije zamjenik župana Darko Sobota.

zatvori