Utorak, 16. travnja 2024.

Knjižnica povodom Dana grada priprema brojne zanimljive sadržaje

U subotu, 5. studenog, povodom Dana grada Koprivnice (4. 11.) i Dana hrvatskih knjižnica (11. 11.) u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” održat će se već tradicionalna akcija Dan otvorenih vrata.

Cilj je ove akcije upoznati djecu, mlade i odrasle, prije svega one koji još nisu članovi knjižnice, s knjižničnim uslugama, zbirkama i prostorom.

Taj dan provode se sljedeći programi: “Učlanjujemo Vas besplatno u knjižnicu” (za učlanjivanje ponesite osobnu iskaznicu), “Vratite knjige bez zakasnine” (za zaboravljive korisnike), “(Ras)prodaja otpisanih knjiga” (na štandovima ispred knjižnice, a u slučaju lošeg vremena u veži Knjižnice od 9 do 12:30 sati), nagradna igra u Odjelu za odrasle te sakupljanje donacija, ovaj puta za Playstation u Dječjem odjelu.

Međutim, ove godine uvode se i neke novosti u Dan otvorenih vrata Knjižnice i čitaonice “Fran Galović”. Prije svega, Goethe institut Hrvatska promovira novu multimedijalnu zbirku na njemačkom jeziku pod nazivom “Goethe u koprivničkoj Knjižnici”. Za tu svrhu priprema na štandovima pred zgradom knjižnice “Kolo sreće”, koje će svi zainteresirani građani moći “zavrtjeti” i osvojiti atraktivne nagrade nakon što se prošeću po knjižnici i odgovore na izvučene pitalice. Sve sudionike očekuju ne samo nagrade, nego i zabava u potrazi za knjižničnim atrakcijama!

Novost je i u vođenim turama u 10 i 11 sati, ovaj puta ne od “podruma do tavana” knjižnične zgrade, nego pod nazivom “Idemo u novu knjižnicu!”. Naime, ide se do lokacije buduće, nove knjižnične zgrade kod župne crkve sv. Nikole i to pod stručnim vodstvom povjesničara i sveučilišnog profesora Hrvoja Petrića, povjesničara umjetnosti i arheologa Marijana Špoljara, arhitekta Antonia Grgića i ravnatlejice knjižnice Dijane Sabolović-Krajina.

Sve zainteresirane za razgovor o urbanističkoj, arhitektonskoj i kulturnoj budućnosti grada Koprivnice oni će povesti kroz park i na “licu mjesta” otvoriti teme o tome zašto buduća, nova zgrada knjižnice baš na toj lokaciji, kakva je veza s novim muzejom, muzejskim trgom te razvojem našeg grada.

Okupljalište za sve koji žele sudjelovati na ovoj “turi” i saznati nešto novo, na drugačiji način i iz drugačije perspektive o našem gradu, mogu doći u Odjel za odrasle, gdje je okupljalište s kojega kreće prva tura u 10 sati, a iduća u 11 sati.

I ove godine knjižničari Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” raduju se neuobičajenom susretu s građanima, a na raspolaganju su za sve potrebne dodatne informacije.

Vrata Knjižnice bit će otvorena od 8 do 13 sati.

zatvori