Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Gimnazijalci slušali predavanje o nasilju i opasnostima kojima su izloženi na internetu

Učenici drugog razreda koprivničke Gimnazije “Fran Galović” slušali su proteklog tjedna predavanje o nasilju među djecom.

Predavanje su im održale policijske službenice za prevenciju u Uredu načelnika iz policijske uprave Koprivničko-križevačke Maja Vrbek i Tatjana Židov, a cilj mu je bio upoznati učenike s opasnosti na internetu i vršnjačkim nasiljem preko društvenih mreža i drugih servisa za izmjenu poruka preko mobitela.

Tijekom edukacije učenici su upoznati i s pojmom nasilja, nasiljem među djecom, kako ga prepoznati te na koji način pristupiti rješavanju problema. Gimnazijalcima su policijske službenice savjetovale da razmirice koje međusobno imaju pokušaju riješiti razgovorom, mirnim putem i da nasilje ni u kom obliku nije prihvatljiv oblik ponašanja. Također, da bilo koji oblik nasilja prijave, policiji, djelatnicima u školi, razgovaraju s roditeljima.

Prikazani su im primjeri iz medija, policijske prakse te videomaterijal. Obradila se tematika osobnih podataka, što su osobni podaci, kao i da iste ne daju nikome tko nije član obitelji, poznata osoba i da ih ne objavljuju na Internetu. Upozoreni su i da se na društvenim mrežama do 13. godine ne bi uopće trebali nalaziti, a kada to učine da moraju biti upoznati s pravilima korištenja i sigurnosnim postavkama.

Prikazani su određeni primjeri iz prakse, kako djeca mogu postati žrtve predatora na društvenim mrežama te se s učenicima razgovaralo o tome da nikako ne prihvaćaju prijateljstvo s osobama na društvenim mrežama koje ne poznaju jer se iza profila navodnih vršnjaka mogu kriti osobe s lošim namjerama.

Uz sve to, policijske službenice upozorile su učenike da ne objavljuju fotografije koje ih prikazuju, primjerice na moru, na plaži, da se ne slikaju obnaženi, ne stavljaju slike mlađe braće i sestara, odnosno da paze na privatnost.

Na kraju predavanja, gimnazijalci su razgovarali o toleranciji, različitostima i da smo svi u obvezi pomoći jedni drugima kada imamo problema.

Predavanja na tu temu policijske službenice za prevenciju održale su u sklopu projekta “Stop nasilju među djecom i mladima – Nisi sam”.

zatvori