Petak, 19. travnja 2024.

Sezona u Hlebinama završava izložbom Angele Bek i Kate Vizvari

Ovogodišnja izložbena sezona u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama završava iduće subote, 10. prosinca, otvorenjem izložbe dviju autorica – Angele Bek i Kate Vizvari.

Riječ je o manjoj, studijskoj izložbi koja predstavlja manje poznatu međimursku slikaricu i kiparicu Angelu Bek koja će se u Hlebinama predstaviti izborom crteža iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec. Okolnosti početaka njena stvaralaštva ostaju prilično mistificirane, no znamo da ju 1970-ih godina otkrio Gerhard Ledić te od tada kreće uzlazna putanja njenog profiliranja i izložbenog predstavljanja. Najčešće je prostodušno bilježila elemente svakodnevice, među kojima se posebno izdvajaju religijski motivi te pejzaži. Biste svetaca bademastih očiju izrazito su plošne i tipizirane čime prizivaju u sjećanje bizantske ikone kojima u Angelinoj izvedbi, dakako, nedostaje uvriježene tehničke izvježbanosti i vještine. U pejzažima pribjegava apstrahiranju motiva, dodatno ih izolirajući dodijelivši svakome brojčanu oznaku svodeći ih tako isključivo na samu liniju i plohu bez poveznica s konkretnim krajolikom što im daje imaginativni karakter.

Svakodnevica će zaokupiti i pažnju Kate Vizvari, kiparice iz Novigrada Podravskog, koja je bila sve samo ne svakodnevna. Njeni dani protkani su tugom, patnjom, gubicima i smrću. Nakon što joj smrt odnosi supruga i sina, bolest preuzima jedino preostalo – perspektivnog sina, akademskog slikara. Kako bi preživjela, njene ruke oblikovale su dijelove jednostavne, rutinizirane svakodnevice i grotlo surovih unutarnjih previranja. Skulpture uglavnom manjih dimenzija, modelirane u glini kreću se od gotovo portretnih prikaza, grotesknih izrazito ekspresivnih izraza pa sve do fluidnih formi koje vode prema apstrahiranju motiva. Koliko je njen svakodnevni život bio bijedan, toliko je umjetnički vrijedan i poseban. Umjetnost Kate Vizvari katalizator je između vanjskog i unutarnjeg, realnog i onostranog svijeta – kroz vječni sjaj nepobjedive zemlje.

Izložba će biti otvorena 10. prosinca u 18 sati, a moći će se razgledati do kraja godine u radnom vremenu Galerije: od utorka do petka od 10 do 16 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati.

zatvori