Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Drava povezuje ljude i regije, a most kod Botova mogao bi postati jedinstven muzej

Da rijeka Drava više spaja nego što razdvaja, kako je bilo u vrijeme ‘željezne zavjese’, potvrđuje znanstveni skup što je danas i sutra u tijeku u Koprivnici.

U organizaciji Povijesnog društva Koprivnica i Društva za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju, u Koprivnici boravi 32-oje sudionika koji referiraju o 27 tema o povijesti rijeke Drave.

O kakvim je referatima riječ, rekao nam je jedan od organizatora, prof. Hrvoje Petrić: — Dio referata će biti napravljen programski, da razmišlja o budućnosti rijeke Drave, a dio će biti napravljen povijesno i dat će odgovor na pitanje kako smo došli do današnjeg stanja. Dio referata je postavljen identitetski i odgovorit će na pitanja što Drava znači u današnjoj Europskoj uniji, Hrvatskoj i u svakodnevnom životu nas Podravaca koji ovdje živimo i svakodnevno smo povezani s njom.

Dio referata održan je na licu mjesta – na samoj rijeci Dravi. O utjecaju rijeke na stanovništvo i organizaciju naselja govorilo se u Legradu, na ušću Mure u Dravu, a na botovskom mostu predstavljen je projekt muzeja Drave na starom željezničkom mostu. Hoće li most biti srušen ili će odgovorni ipak prihvatiti ideju Marijana Špoljara i Antonia Grgića da se sačuva kao spomenik industrijske prometne infrastrukture trenutno nije poznato. No, idejni začetnici se nadaju da će hrvatska Vlada postupiti kao u slučajevima muzeja u Krapini, u Vukovaru i kod Metkovića, kazao je Antonio Grgić:

— Vlada je već na nekoliko razina sama preuzela financiranje muzeja, sama ih je ustanovila i potom predala lokalnoj zajednici. Nadamo se da će se to dogoditi i u Podravini, ovdje u Koprivnici – da Vlada preuzme most, da ga uredi uz pomoć EU fondova u muzej i da onda kao spomenik industrijske arhitekture ostane lokalnoj zajednici. I ne samo to. On bi postao međunarodni interdisciplinarni centar za proučavanje rijeke Drave i postao bi interfakultetski centar s obzirom na to da je već ušao u programe interfakultetske suradnje Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Na marginama znanstvenog skupa održavaju se i dodatni sastanci nekih od sudionika koji dogovaraju dodatnu suradnju na budućim projektima, što organizatorima čini dodatno veselje te potvrđuje tezu o Dravi kao poveznici različitih ljudi i regija.

zatvori