Utorak, 26. ožujka 2024.

Nezaposlenost i dalje obara rekorde, ali pada i potražnja za radnicima

Nakon što smo u prethodnih nekoliko mjeseci redom imali nezaposlenost najnižu u dvadesetak godina, rujan nam je donio novi rekord. Prema podacima Područnog ureda Križevci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u rujnu smo u Koprivničko-križevačkoj županiji imali 4.003 evidentirane nezaposlene osobe, što je najniži broj još od siječnja 1996.

Što se tiče same Koprivnice, evidentirana nezaposlenost uvjerljivo je najniža barem od 2004. godine: Zavod u našem gradu trenutno vodi 1.115 nezaposlenih osoba. U proteklih 12 godina, ne računajući ovu, toj smo se brojci najviše približili u rujnu 2008. godine kada je nezaposlenih u Koprivnici bilo 1.444.

Registrirana nezaposlenost u Koprivnici 2004. - 2016. Izvor: hzz.hr.
Registrirana nezaposlenost u Koprivnici 2004. – 2016. Izvor: hzz.hr.

U odnosu na kolovoz, nezaposlenih je osoba tijekom rujna bilo 265 ili 6,2% manje. Razlika je znatno veća u odnosu na rujan prethodne godine kada ih je bilo čak 1.815 (31,2%) više.

Velik dio objašnjenja takvog pada nezaposlenosti krije se u sezonskim poslovima jer je riječ o dobu godine koji tradicionalno karakterizira niska nezaposlenost. To potvrđuju i podaci Zavoda po kojima je u rujnu na razini cijele Hrvatske u rujnu na sezonskim poslovima zaposleno 2% više ljudi nego u kolovozu. U našoj je županiji od početka godine na sezonskim poslovima zaposleno 440 osoba. S druge strane, poslodavci su u Koprivničko-križevačkoj županiji u proteklih devet mjeseci tražili samo 136 radnika za sezonske poslove, što upućuje na to da se većina sezonskih radnika zaposlila izvan naše županije.

Tijekom rujna, iz evidencije nezaposlenih u županiji je izašlo 846 osoba, 30,2% više nego u kolovozu i 5,5% više nego u rujnu prethodne godine. Od njih je 546 zaposleno i to ponajviše u obrazovnim djelatnostima. Tri stotine osoba izašlo je iz evidencije zbog drugih razloga, a najviše (179 ili 21,2%) zbog neaktivnosti u traženju zaposlenja.

Tijekom prvih devet ovogodišnjih mjeseci iz evidencije nezaposlenih zaposleno je neznatno više (1,7%) osoba nego u istom razdoblju lani.

581 osoba u rujnu je ušla u evidenciju nezaposlenih, što je 24,1% više nego u kolovozu, ali 19,3% manje nego u lanjskom rujnu. Velika većina ih je došla izravno iz radnog odnosa i to pretežno zbog isteka ugovora o radu na određeno vrijeme.

Podatak koji ne ulijeva optimizam je smanjenje broja evidentiranih potreba za radnicima od strane poslodavaca. U rujnu ih je bilo 2,3% manje nego u kolovozu i čak 23,4% manje nego u rujnu prethodne godine. To znači da je sve manje nezaposlenih, ali se i traži sve manje radnika.

Najtraženija zanimanja u rujnu su bila konobar/-ica (33 osobe), kuhar/-ica (21), bravar/-ica (20), odgojitelj/-ica predškolske djece (18), šivač/-ica gornjišta obuće (15), prodavač/-ica (12) i tako dalje. Na godišnjoj razini, najviše su bili traženi radnici u prerađivačkoj industriji, javnoj upravi i obrani, obveznom socijalnom osiguranju, građevinarstvu, trgovini na veliko i malo itd.

Recimo i kako je u rujnu 175 osoba uključeno u programe aktivne politike zapošljavanja. Na godišnjoj razini bilo ih je 750, ponajviše na javnim radovima (392 – 52,3%) i stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa (200 – 26,7%).

zatvori